Wonen, Buren
Particulier
De aannemen zegt niet aansprakelijk te zijn en beroept zich op 'verjaring' en wijst met de vinger naar de tekenaar i.v.m. berekeningen van de gronddruk en geeft de ondergrond de schuld: 'Misschien liep er wel een sloot die verdroogd is'. De tekenaar wijst met de vinger naar de aannemer die waarschijnlijk een foutieve berekening heeft gemaakt wat betreft de gronddruk. Maar dit is niet te bewijzen. Kortom een patstelling. Maar wel heel veel schade!
Wie is er aansprakelijk?
Of er sprake is van een onrechtmatige daad is de eerste belangrijke vraag die u moet (laten) beantwoorden. Daarvoor heeft u op zijn minst een rapport van een deskundige nodig die uitgaande van de bouwtekeningen/constructieberekeningen indertijd en de schade die nu is ontstaan kan beoordelen of er sprake is van een causaal verband tussen daad en schade. Is dat niet zo dan is namelijk een aansprakelijkstelling niet aan de orde. Ik adviseer u om eerst een gesprek te vragen met een advocaat die gespecialiseerd is in bouwrecht/aansprakelijkheid. Die kan een eerste inschatting maken waardoor u niet/minder het risico loopt dat een deskundigenrapport overbodig is want dat kost u natuurlijk ook geld. Wie stelt moet bewijzen dus eerst even een inschatting maken of de aannemer iets verweten kan worden gelet op de omstandigheden t.t.v. het verkrijgen van de bouwvergunning.
Lizette heeft gelijk. U zult uiteindelijk moeten zorgen voor bewijs. Een goed bouwtechnisch rapport is duur.
Hoe groot het risico is op verzakkingen is ook sterk afhankelijk van de grondsoort en eventuele veranderingen in het grondwaterpeil.
Als uw aannemer een éénmansbedrijf is dan staat u een moeizame weg te wachten. Een groter bedrijf kan wat makkelijker claims opvangen.
Ik ga ervan uit dat u destijds de opdrachtgever van de aannemer bent geweest.
Wat betreft de verantwoordelijkheid voor de bouwfout (als daarvan sprake is), is van belang in wiens opdracht de tekeningen zijn gemaakt. Als dat in opdracht van de aannemer was, kan de aannemer niet naar de tekenaar verwijzen. De aannemer is in dat geval verantwoordelijk voor fouten van te tekenaar.
Wel zult u moeten aantonen dat er sprake is van een bouwfout. Mocht blijken dat daarvan sprake is, dan is de kwestie nog niet verjaard. De aansprakelijkheid voor bouwfouten verjaart namelijk in principe pas na twintig jaar.
De verjaringstermijn gaat lopen op het moment dat u bekend was of behoorde te zijn met de vermoedde tekortkoming van de aannemer. Ik denk dat u nog op tijd bent en adviseer de verjaring te stuiten door met een aangetekende brief de aannemer aansprakelijk te stellen (check of de ovewreenkomst extra eisen stelt, bijv. meededeling via deurwaardersexploot). Procederen? Alleen als duidelijk is wat de feitelijke oorzaak is en de dat de aannemer daarvoor (waarschijnlijk) aansprakelijk is. Ik zou in deze snel een advocaat voor advies in de arm nemen.