Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wat zou een reden voor werkgever kunnen zijn om niet mee te werken aan onderstaande constructie?

Werknemer is ziek geworden nu 6 weken thuis, burn-out

Werknemer stelt voor aan de werkgever een beƫindiging met wederzijds goedvinden op initiatief van werkgever.
Daarin, beter melding op fictieve datum en ontslag datum 28 dagen daarna i.v.m. recht op WW van werknemer. Rekening houden met 1 maand opzegtermijn en vrijstelling van werkzaamheden in periode tot ontslagdatum en daadwerkelijke uitdiensttreding.
Zo heeft werknemer geen druk om snel weer naar werknemer te moeten gaan en is werkgever af van dure zieke werknemer, beiden blij.

Wat zou nadeel zijn van bovenstaande constructie, voor werkgever?

Alvast dank.

Heel kort: De werknemer mag in principe alleen WW aanvragen indien hij ook beschikbaar is voor de arbeidsmarkt. Iemand die burn-out heeft is per definitie niet beschikbaar. Deze persoon is namelijk ziek. Het is daarom zeer risicovol voor de werknemer mee te werken aan dit ontslag.

Mocht UWV de WW aanvraag weigeren (omdat wellicht al bekend is dat werknemer burn-out had en er is geen concrete prognose van herstel) dan zal de werknemer weer naar de werkgever kijken. Een karakteristiek bij patiƫnten met burn-out klachten is dat het merendeel geen confrontatie meer willen aangaan en te makkelijk akkoord wil gaan. Dit kan later tegen de werkgever worden opgeworpen. Het wettelijke opzegverbod bij ziekte zorgt bij burn-out voor ontslagbescherming. Er moet daarom eerst een concreet prognose van herstel zijn. Dit is ook veilig voor de werkgever.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag