Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wat zijn de rechtsgeldende regels wat betreft het planten van bomen, vanaf de erfgrens van buren?

Beste jurist, ik woon sinds febr 2015 in een nieuwbouwwijk. Toen deze huurwoningen werden opgeleverd, had ik met mijn buurman afgesproken om geen grote bomen te gaan planten in de achtertuin, ivm eventuele overlast. De afgelopen 2 jaar heeft hij twee bomen strak langs onze schutting geplant. De bomen groeien erg snel en aangezien ik hier de rest van mijn leven hoop te blijven wonen, wil ik graag tijdig ingrijpen, voordat de bomen te groot zijn en moeilijker te verplaatsen zijn. Daarnaast wil ik graag de verstandhouding goed houden. Hoe kan ik dit het beste aanpassen, wat zijn de voor ons geldende regels qua planten van bomen en struiken en waar kan ik de regels vinden die ik hem onder de aandacht kan brengen?

Ik hoor graag van u,

met vriendelijke groet,

In de wet staan de regels, te respecteren minimale afstand van de boom
( helft dikte stam) tot de erfgrens twee meter en die van heesters en hagen, 0, 50 cm. Gemeenten mogen er van afwijken. U kunt uw gemeente vragen of dat zo is. In dat geval mogen bomen en heesters en hagen wel dichtbij een erfgrens staan. Bijvoorbeeld in Amsterdam.

Geldt de wet: dan mag u verzoeken dat uw buurman de boom of de heesters en hagen binnen verboden zone zo hoog houdt als de schutting, en daar apart van geldt ook dat u zich kunt verweren als er overlast is van bladgroen en doorgroei van wortels.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag