Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wat te doen als de buren de sloop van onze oude schuur en bouw nieuwe schuur op erfgrens tegenhouden?

Dag,

Wij willen graag onze oude versleten schuur (met asbest dak) in de tuin van ons huis afbreken en een nieuwe schuur laten plaatsen. De oude schuur vormt ook de schutting met de buren en staat op de erfgrens. Wij hebben zelf een koopwoning in de binnenstad en de buren huren de woning van de woningbouw. We hebben al een vergunning voor de sloop en de bouw voor een nieuwe schuur van de gemeente gekregen. We hebben al bijna een half jaar terug netjes aangegeven bij de buren en woningbouw dat de sloop en de bouw staat te gebeuren en hebben ook gevraagd of we rekening moeten houden met dingen (wel alles volgens wetgeving).

Alleen krijgen we geen "directe" toestemming van de buren en gaat contact enorm moeizaam. Diverse directe gesprekspogingen lopen op niets uit en op onze mail wordt niet gereageerd vanuit de buren. Alles bieden we aan, opruimen van de kant van de buren, we nemen alle kosten op ons van het plaatsen de gehele nieuwe schutting etc... maar we komen niet verder en worden aan het lijntje gehouden voor ons gevoel. De woningbouw heeft geprobeerd te bemiddelen maar dat loopt op niets uit en zegt niets voor ons te kunnen doen en dat we het met de buren moeten oplossen.

Eigenlijk zouden we over een maand beginnen met de bouw, maar we zijn genoodzaakt om nu alles af te moeten zeggen (aannemer, asbestsanering, vergunningen, etc…)

Er wordt ook gezegd als alternatief dat we naast de bestaande muur kunnen bouwen, maar dat is lastig en onlogisch omdat het onderdeel is van de schuur met poort en een eigen achterom. Dan zouden we een halve losse stenen muur van de schuur + een resterende rotte houten schutting (beide ruim hoger dan 2 meter) moeten laten staan en daarnaast een nieuwe schuur en lagere schuttingsmuur gaan metselen? Daarnaast verliezen we onnodig een stuk tuin/grond, zeker gezien vanuit een kleine tuin in de binnenstad.



Mogen de buren dit tegenhouden of blijven rekken (ongeacht persoonlijke redenen)? Wat zijn onze rechten/mogelijkheden hierin om de sloop en bouw toch mogelijk te maken?

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet

De muur op de erfafscheiding is gemeenschappelijk eigendom van de beide eigenaren. Als de eigenaar van het buurperceel, naar ik van u begrijp de woningbouw, u toestemming heeft verstrekt voor het slopen en opnieuw bouwen, dan kunt daarmee aan de slag. Het meeste werk kunt u vanaf uw eigen perceel doen en voorzover u de toegang tot het buurperceel nodig heeft, is de buurman verplicht daar aan mee te werken. Uiteraard is het wel vereist dat u dan tijdig bij uw buren aankondigt. Het was prettig geweest als uw buren meewerken maar hun terughoudendheid daarin, mag geen reden zijn dat u de werkzaamheden niet kunt uitvoeren.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dag Marcel,

Hartelijk dank voor uw antwoord.
De woningbouw zelf (eigenaar van het huis van de buren) zegt dat het voor hen zelf geen probleem is dat we gaan verbouwen (en ze zijn zeer tevreden over onze voorgestelde bouwplannen), maar de woningbouw trekt hun handen ervan af en zeggen dat de huurder verantwoordelijk is en dat we van de buren zelf toestemming moeten krijgen. De woningbouw zegt geen inspraak te hebben i.v.m. de rechten van de huurder en dat we het dan juridisch moeten uitvechten met de huurder zelf. Dat zou zeer spijtig zijn als we het zover moeten laten komen voor iets waarbij we bij voorbaat weten dat we gelijk zullen krijgen van een rechter.

Of staan we in ons recht om toch gewoon te slopen en te bouwen zonder toestemming en zonder juridische gevolgen? Moet toestemming vragen en krijgen altijd schriftelijk worden bevestigd?


Uiteraard zou het prettiger zijn als u de werkzaamheden in overeenstemming met de buren kunt doen. Maar als de buren medewerking weigering of überhaupt niet reageren, kan het niet zo zijn dat ze daarmee deze werkzaamheden kunnen frustreren. Het is jammer dat de eigenaar van de buurwoning zich daar niet verder voor wilt inspannen; zij kunnen hun huurders informeren over uw werkzaamheden en de huurders laten weten dat zij medewerking daaraan moeten verlenen.
Als u schriftelijke bevestiging heeft van de toestemming van de eigenaar van het buurperceel, zou ik dan volstaan met een mededeling aan uw buren. Het is zonde daarvoor eerst een rechtszaak te gaan voeren. U heeft feitelijk geen toestemming van de hurende buren nodig, omdat hun huurrecht c.q. huurgenot niet wordt aangetast. De aantasting van de rechten van de eigenaar van het buurperceel als (mede)eigenaar van de muur op de erfgrens zijn dan gedekt met de instemming van de woningbouw.
Als u wilt kan ik namens u de buren aanschrijven.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dankje voor de extra info Marcel. Ik zal de woningbouw nog een keer benaderen en het nogmaals voorleggen met deze info. Ik zal uw optie van aanschrijven zeker in mijn achterhoofd houden. Wat zou er gebeuren (vervolgstap) als de buren ook niet reageren op het aanschrijven?


Als advocaat heb ik uiteraard ervaring met dit soort situaties en kunnen we de aanschrijving zodanig formuleren dat de kans op uitblijven van een reactie door uw buren minimaal is. Ik verwacht dan ook wel dat ze zullen reageren op een schrijven van mij.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Nou goed om te weten, dankje. Ik houd deze optie zeker in gedachte voor als ik het op kort termijn zelf niet opgelost krijg.

Mvg



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag