Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wat te doen aan eisen verhuurder bij opzegging huur appartement?

Verhuurder van Wulpstraat 43, Utrecht eist bij oplevering volgende week aan einde huur (vrije markt appartement) dat alle muren als nieuw zijn, dus geschilderd en krasvrij/deukvrij. Kan hij dat eisen? Het betreft een kleine ruimte (25 m2) met normale kleine gebruikssporen.
Daarnaast wil hij met terugwerkende kracht per 1 januari 2022 de huur verhogen. Mag dat?

Het is in bijna alle gevallen niet mogelijk om de huur met terugwerkende kracht ineens aan te passen. Er zijn veel regels verbonden aan het verhoren van de huur. Zie ook onderstaande pagina voor meer informatie.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/woning-huren/vraag-en-antwoord/welke-regels-gelden-er-voor-een-huurverhoging

Uit de wet, regelgeving en jurisprudentie volgt dat schade welke het gevolg is van slijtage en ouderdom niet aan de huurder kan worden toegerekend. Als een huurder de woonruimte na splinternieuw binnen schilderwerk opgeleverd krijgt hoeft hij het binnen schilderwerk bijvoorbeeld niet te vernieuwen als deze door normaal gebruik is beschadigd, hieronder valt ook dofheid van het schilderwerk.

Een recente uitspraak vindt u hier https://t.co/X7aZDk9llM. Dit ging over nicotineaanslag, hier was de huurder wel verantwoordelijk.

U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen via mijn profiel als u nog vragen heeft en/of juridische bijstand wenst.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag