Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wat mogen wij doen en laten met onze coniferen heg (er is geen sprake van mandeligheid)?

De coniferenhaag in onze tuin, over een stuk van 50m is verwaarloosd en gaat dood. Achterin zijn de bomen zo'n 6m hoog. Aan onze kant is dit erger omdat wij op het noorden zitten. Aan de kant van de buren zijn de coniferen er minder slecht aan toe en ze willen niet dat we de heg weghalen. Hun tuin krijgt sowieso meer licht omdat daar de heg op het zuiden ligt. Wij willen de heg, die op ons terrein staat, weg hebben. Er is geen eer meer aan te behalen, er vallen gaten in en het is lelijk om te zien. We bespraken onze wens met de buren ze werden heel boos en zij dreigen ons nu met juridische stappen om ons te dwingen de coniferen met wortel en al te rooien op onze kosten. Volgens hen kan een ev. nieuwe heg op hun terrein - 50 cm. van de erfgrens - niet groeien. Zij willen absoluut weer een net zo hoge, wintergroene heg terug - coniferen of misschien laurier - maar het onderhoud kunnen wij niet aan (we zijn 60 en 62). We hebben aan de voorkant van ons huis al een laurierhaag waar we onze handen aan vol hebben en ook nog een stuk in de achtertuin met de andere buren. Ook willen wij geen heg van 6m hoog meer, al is dat, volgens een medewerker van onze gemeente, iets waartegen we niets kunnen doen. De buren zijn niet bereid tot een compromis - hekwerk met hedera, schutting, bladverliezende haag en begint uit de hand te lopen (boze brieven, boze bezoekjes aan de deur, boze e-mails, boze appjes, boze telefoontjes). We probeerden nog zo er op een prettige manier uit te komen zoals ons dat ook lukte met de buren aan de andere kant maar dit is jammer genoeg niet gelukt.

Hamvraag: Kunnen wij onze heg laten kappen zonder dat de buren ons kunnen later alsnog dwingen de stronken te rooien? Ze dreigen met een advocaat, gespecialiseerd in bomenrecht omdat ev. hun nieuw te plaatsen coniferen heg slecht zou groeien naast de oude stronken op ons terrein.

Met veel dank en vriendelijke groet,

De belangrijkste vraag hier is welke relatie jullie willen met de buren op de lange termijn. Een eenzijdige beslissing om de haag weg te nemen zal de onderlinge verhouding in geen geval goed doen. Jullie geven aan dat er wel ruimte is voor een alternatieve oplossing en dat er pogingen gedaan zijn om met de buren in gesprek te gaan, maar dat deze tot nu toe niet het gewenste resultaat hebben gehad. Wellicht kan in jullie situatie mediation hulp bieden. Bij mediation gaan partijen onder leiding van een onafhankelijke en neutrale mediator met elkaar in gesprek en wordt er toegewerkt naar gezamenlijke afspraken. Mocht u meer informatie willen, kunt u mij gerust vrijblijvend bellen of appen (06-45494465).

Beoordeel dit antwoord:

Los van het bovenstaande geldt juridisch het volgende: een mandelige haag op de erfgrens is bij beide buren in eigendom. Echter het is volgens de rechtspraak geen scheidsmuur. Elke nabuur mag van de ander afdwingen de medewerking en het dragen van de helft van de kosten en lasten met het oprichten van een dergelijke scheidsmuur. Ook als dat betekent dat een haag moet verdwijnen. Natuurlijk zijn er andere oplossingen denkbaar zoals: u gaat samen de grens opnieuw bepalen en al dan niet tegen vergoeden van een som geld de haag en de grond overdragen. U kunt dan op eigen terrein iets anders plaatsen en u heeft de lasten van onderhoud niet meer.. Er moet ook gekeken worden of deze heg wel mandelig is. Door uw juridische standpunt helder te maken staat u sterker bij de bemiddeling tussen buren in een conflictsituatie. Voor meer informatie mag u contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

U stelde nog dat er geen sprake is van een mandelige haag. Wat groeit en bloeit op en in uw eigendom ( grond) is van u en u mag ermee doen wat u wenst tenzij in dit geval de haag onderdeel uitmaakt van een gemeentelijke bescherming. De buren hebben er niets over te zeggen.

Beoordeel dit antwoord:

aanvullend:wat betreft uw vraag mbt de stronken ( u wil ze laten staan) is deze te technisch om te beantwoorden door mij. Het zou kunnen dat uw buren daardoor niet zelf een haag kunnen plaatsen en dat u dan inderdaad daar nu wel rekening mee moet houden. U kunt natuurlijk ook zelf een professional verzoeken er een oordeel over te geven.

Beoordeel dit antwoord:

Dag. U vroeg zich nog af of u een hovenier om een second opinion kon vragen en ja, dat lijkt me inderdaad een goed idee. Immers de vraag is of buren een rechtsgeldig argument in handen hebben om het meerwerk van het verwijderen van de stronken van u te mogen vorderen om schade aan hun toekomstige haag te voorkomen. ( groei/bloei)

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag