Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wat is de bewijslast van een gemeente inzake een mondelinge overeenkomst over een stukje gemeente grond voor de rechter.
De gemeente stelt dat er een mondelinge overeenkomst is en dat dat stukje grond gdoogd is.
Echter herkennen wij hier niets van. Het gaat om een stukje grond dat we 24 jaar geleden bij de tuin hebben getrokken met schuttingen van 1.80m hoogte.Wij hebben hier van foto's gemaakt van het plaatsen van de schuttingen.Hierop is duidelijk te zien hoe jong we er toen nog uitzagen.
Het gaat er om dat de gemeente een stukje terug wil voor de aanleg van een klein weggetje dat naar 14 parkeerplaatsen gaat.Ik heb contakt met de gemeente hierover gehad en voorgesteld om hier samen uit te komen naar redelijkheid.De ambtenaar met wie ik het gesprek heb gehad vertelde mij dat de gemeente geen actie zou ondernemen,daar zij als gemeente niets kon vinden in de archieven over enige over eenkomst als mede dat men bij de buren hebben ge informeerd ook die zeiden dit is een situatie die sinds zij er wonen al bestond ook bij de gemeente beplantingen had men geïnformeerd maar konden ze niets vinden ook bij het personeel van beplantingen heeft men geïnformeerd maar zei zeiden dat zij altijd gedacht hadden dat de situatie zo hoorden en dat dat bij het huis hoorden.De schutting is immedels helemaal verrot.De ambtenaar van de gemeente heeft gezegd dat zij of de woningbouw die ook bij dit gesprek aanwezig was de schutting voor hun rekening zouden nemen. Ik heb voorgesteld om wat op papier te zetten maar dat hoefde niet volgens de ambtenaar daar ik volledig op deze ambtenaar kon vertrouwen en zei u weet waar ik zit dus u kan mij altijd vinden waarop ik zei zo zit ik helemaal niet in elkaar,Kortom ik hoefde mij geen zorgen te maken.
*Echter een maand geleden komt een ambtenaar van beplantingen zeggen dat zijn voorganger een mondelinge overeenkomst zou hebben gesloten en dat daarom de gemeente deze situatie heeft gedoogd.En om die redenen de gemeente er nu anders inzit en ik eigenlijk niets meer te zeggen heb indeze.Echter vind ik dat de mondelinge toezeggingen van de ambtenaar van anderhalfjaar geleden dan net zo bindend zijn.
*Wat is de verplichting van de gemeente op juridische grond dat de gemeente moet aantonen en hoe dat deze mondelinge overeenkomst heeft plaats gevonden!
Mijn instelling is nog steeds dat ik basis van redelijkheid en wederzijds begrip voor de situatie tot een voor beide partijen bevredigende oplossing wil zoeken zonder dat er een rechtzaak van moet komen( daar ik ook het geld er niet voor heh)
*Wat kan ik het beste doen om tot een fijne oplossing te komen.
*** Men komt al binnen een paar dagen bij mij thuis om te praten dus ik hoop spoedig op een of meerdere reacties. Bijvoorbaat hartelijk dank voor uw aller medewerking in deze met vriendelijke groet van iemand die in noot zit.

Overeenkomsten kunnen ook stilzwijgend overeengekomen worden

In een rechtszaak over de bewijsvoering van een stukje grond al dan niet verkregen door bevrijdende verjaring geldt het volgende: de rechter gaat uit ( gelijk nu de gemeente) van de goede trouw, u stelt er is geen goede trouw , ik heb het stukje onrechtmatig ingenomen! Dan moet de gemeente wederom met bewijs komen die uw stellingen verwerpen . U mag elke vorm van bewijs aanbrengen , bijvoorbeeld getuigen.

Als een ambtenaar of een afgezant van de gemeente meent een overeenkomst met u te hebben gesloten of uw voorgangers moet hij daar wel bevoegd toe zijn geweest , anders is die verklaring echt ongeloofwaardig.

Ik denk dat u in deze kwestie voet bij stuk moet houden en laat zien dat u eventueel bereid bent tot een rechtszaak hierover anders is elke vorm van discussie een zwaktebod. Ik kan eventueel nog wel wat meer tips geven, maar moet dan de zaak meer bestuderen. Maak daartoe een direct contact-aanvraag.

Beoordeel dit antwoord:

Tja, dat is een lastige situatie. Als u deze gemeentegrond wilt blijven gebruiken, dan moet u in actie komen. En dat betekent dat u het gaat regelen met de gemeente. Dat kan zijn dat u een beroep doet op verjaring of dat u bijvoorbeeld huur gaat betalen of de grond koopt.

De gemeente hoeft pas in actie te komen als zij morgen de grond terug wil. Dan moet de gemeente een rechtszaak tegen u beginnen, áls u er niet uit komt met de gemeente. Heeft de gemeente de grond niet morgen nodig, dan hoeft zij nu geen actie te ondernemen, omdat de gemeente in het Kadaster als eigenaar geregistreerd staat. Dat betekent dat het nu juridisch 1-0 is voor de gemeente. De gemeente kan dus méér achterover leunen dan u.

U kunt ook niks doen en wachten of de gemeente in actie komt. Dat kan heel succesvol zijn als u geen plannen heeft om bijvoorbeeld uw huis binnenkort te verkopen of als u inschat dat de gemeente de zaak misschien wel laat zitten als u nergens aan meewerkt. U loopt dan wel het risico dat de gemeente op een dag een rechtszaak tegen u begint.

Áls u in actie komt, dan moet u allereerst een stempel drukken op de huidige situatie en die van de afgelopen 20 jaar: wat is uw bedoeling geweest met het 'bij de tuin trekken' van die gemeentegrond? Heeft u dat inderdaad ooit afgesproken met de gemeente of heeft u die grond met opzet en zonder instemming van de gemeente 'ingepikt'? Of wist u niet waar de eigendomsgrenzen lagen? Het is allemaal mogelijk en ik kom dat dagelijks in mijn praktijk tegen.

Het gaat dus om de feiten én de bedoelingen, die je uit de feiten kan afleiden. Dat kan nog best een ingewikkelde klus zijn, zo'n stempel zetten op de huidige situatie, maar deze bepaalt helemaal of u wel of niet succes hebt met het behouden van die (gemeente)grond. Juristen noemen dat "een titel" (= reden of argument of verklaring).

En bij het zetten van die stempel draait het allemaal om de feiten én bedoelingen. Ook verklaringen van gemeenteambtenaren kunnen dan van belang zijn. En uw eigen verklaringen. En foto's uit het verleden. De rechtspraak is bijvoorbeeld streng voor mensen die andermans grond bij de tuin trekken. Een enkele foto waarop een schutting is te zien, is vaak niet voldoende.

Dus: het zit ingewikkeld in elkaar en uw wensen en zo, bepalen welke aanpak nou het beste is. Ik kan u verder helpen op mijn spreekuur.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag