Stel vraag

Scheiden & Alimentatie

Particulier


Wanneer moet je een pro Deo advocaat achteraf alsnog betalen?

Ik stel deze vraag namens een vriendin. Zij ligt in een vechtscheiding en krijgt uiteindelijk 20.000 euro uit de verkoop van het huis. Ze leeft van een uitkering - al een aantal jaren - en heeft geen woning. Zij wil nu een caravan kopen, maar heeft begrepen dat ze nu toch de advocaatkosten moet betalen.
Klop dit?
Kan zij dit bedrag ook laten uitkeren als afkoop partneralimentatie?

Het kan kloppen dat zij bij dat bedrag alsnog haar advocaat diens uurtarief zal moeten voldoen in plaats van de eigen bijdrage die zij eerder vermoedelijk heeft voldaan omdat zij voor gesubsidieerde rechtsbijstand in aanmerking kwam (een toevoeging). Voor dit jaar is de resultaatsbeoordeling door de Raad voor Rechtsbijstand bepaald op een bedrag van 15.670,- euro. Als de opbrengst in de zaak (zoals hier ivm de overwaarde) hoger is, dan wordt de toevoeging door de Raad voor Rechtsbijstand ingetrokken en zal het uurtarief van de advocaat moeten worden voldaan. Dat valt niet anders onder te brengen door dit bijvoorbeeld uit te laten keren als partneralimentatie zoals door u is aangegeven.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor de snelle reactie!!
Zou deze verplichting vervallen als zij akkoord zou gaan met een bedrag van bijv, 15.000 euro?


Ja, dat zou zeker het geval kunnen zijn omdat het verkregen resultaat dan onder de grens ligt.

Beoordeel dit antwoord:

Uiteraard moet je dan inschatten of de €5.000,- lagere uitkoop niet hoger is dan de kosten van de advocaat. Overigens toetst de Raad voor Rechtsbijstand het hele Box 3 vermogen, dus inclusief bijvoorbeeld spaarrekeningen. Je kan je verder ook afvragen, in hoeverre het wel correct is een dergelijke constructie op te tuigen ten nadele van de staatskas.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Helemaal mee eens, maar deze persoon heeft verder helemaal niets en wil een dak boven haar hoofd. De enige mogelijkheid die zij nu nog ziet is een (tijdelijk) verblijf in en wintervaste stacaravan. En dan scheelt 5000 euro heel wat voor wat betreft de "kwaliteit"die je kunt kopen.


Reactie van de vraagsteller

Deze dame is al een aantal jaren bezig met enkele instanties die haar allemaal willen helpen, maar in de praktijk gebeurt er echt niets!! Ik ben ook groot voorstander van eerlijk en recht door zee, maar ik weet ook dat er hel wat advocaten zijn die niets anders doen dan "slimme"constructies bedenken voor hun cliënten en dan gaat het om heel andere bedragen. Jammer dat iemand met een kind van 7 en een maandelijks inkomen van zo`n 1000 euro op deze manier.p straat komt te staan. Ik hoop dat u dit punt ook begrijpt. Maar u bent van de wet en geen sociale instelling. Dat begrijp ik ook wel. Ik blijf hopen dat er een oplossing voor haar komt.
In ieder geval bedankt voor uw reactie.
Met vriendelijke groet,
JanGratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag