Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wanneer mag werkgever opleidingskosten terugvorderen?

Meerdere cursussen/opleidingen gedaan bij mijn huidige werkgever, maar voor één opleiding is een studieovereenkomst opgesteld met terugbetalingsregeling. Nieuwe baan en toekomstige werkgever neemt de kosten van die opleiding over.
Nu heb ik ook andere opleidingen gedaan, waarvoor geen studieovereenkomst is opgesteld, waardoor ik dit ook niet heb aangegeven bij nieuwe werkgever. Nu verwijst mijn huidige werkgever naar het personeelsreglement en daar staat in dat je studies moet terug betalen met een glijdende schaal. Het personeelsreglement is later opgesteld dan ik mijn arbeidsovereenkomst heb getekend. In mijn arbeidsovereenkomst staat niks vermeld over een personeelsreglement (personeelsreglement heb ik ook nooit getekend). In mijn arbeidsovereenkomst staat dat voor studies een studieovereenkomst wordt opgesteld (en dat is voor een aantal cursussen niet gebeurt). Nu wil mijn werkgever mij alle cursussen laten terug laten betalen en mijn toekomstige werkgever betaalt alleen de opleiding waarvoor een studieovereenkomst is. Sta ik in mijn recht om de studies/opleidingen waarvoor geen studieovereenkomst is opgesteld niet te hoeven terug betalen?

Een studiekostenbeding moet schriftelijk overeen zijn gekomen en de werknemer moet van tevoren op de eventuele (financiële) consequenties gewezen worden. U geeft duidelijk aan dat hier in ieder geval bij de eerdere cursussen geen sprake van was. Daar komt nog bij dat u niet voor het personeelsreglement hebt getekend en deze niet toepasselijk was ten tijde van het volgen van de eerdere cursussen/opleiding.

Ook is het belangrijk dat er vooraf duidelijk is op welke wijze de eventuele kosten terugbetaald moeten worden. Er moet sprake zijn van een glijdende schaal (bijvoorbeeld het eerste jaar na de cursus zoveel % en het tweede jaar zoveel %).

Op basis van de huidige informatie lijkt er dan ook geen grond voor terugbetaling te bestaan.

U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen via mijn profiel als u nog vragen heeft of de zaak wenst te bespreken/juridische bijstand wenst.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag