Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Wanneer hoef ik geen partneralimentatie meer te betalen?

Vorig jaar is de echtscheiding door de rechter uitgesproken. Hierbij geldt een alimentatieverplichting van mij aan mijn ex partner gebaseerd op een situatie dat zij alleen woont. Daarnaast heb ik het hoofdverblijf toegewezen voor mijn dochter.
Mijn ex partner komt met nu de mededeling dat zij haar woning heeft opgezegd en tijdelijk bij haar 1e partner intrekt. Zij stelt dat dit tijdelijk is, maar hierover bestaan grote twijfels bij mij.
Daarnaast geeft zij aan op termijn weer te gaan verhuizen en intrek zal nemen bij een vriendin, waardoor er een substantiƫle afstand ontstaat tussen het hoofdverblijf van dochter en de nieuwe woning van moeder. Ik haal mijn dochter eens per week op bij moeder.

Vraag 1: Welke juridische voorwaarden / eisen gelden om, gezien bovenstaande situatie, geen partneralimentatie meer te hoeven voldoen gezien de mededeling van moeder dat zij haar intrek inneemt bij haar eerste partner. Is bijvoorbeeld een minimale termijn verbonden dat intrek wordt genomen bij haar eerste partner alvorens de partneralimentatie in het geding komt? Wanneer hoef ik gezien deze situatie geen partneralimentatie meer te betalen en wanneer kan ik hiervoor terug naar de rechter om dit te formaliseren? Wat zijn mijn rechten hierin en wat heb ik nodig om dit te kunnen bewerkstelligen? Mijn partner blijft immers volhouden dat sprake is van een tijdelijke situatie.

Vraag 2: Indien mijn partner zal verhuizen naar een vriendin ontstaat een situatie waarbij ik voor het ophalen van mijn dochter (in het weekend) substantieel meer (120 km retour reis) kilometers (en kosten) moet maken als ik mijn dochter bij moeder ophaal. Zijn er voorwaarden verbonden aan de afstand die moeder creƫert met haar verhuizing en kan ik een deel van deze kosten verhalen danwel inhouden op de partneralimentatie?

Bij voorbaat dank voor uw reactie!

Als zij bij haar partner gaat wonen, vervalt de partneralimentatie. Hoe lang is tijdelijk volgens haar? Als dit 1 week is, U zou een procedure kunnen starten waarin u dan de nihilstelling van de partneralimentatie vraagt ivm die samenwoning. Verder zal zij, zeker als u gezag hebt, niet zo maar kunnen verhuizen met uw dochter. U geeft aan dat het hoofdverblijf van uw dochter bij u is maar dat u na de verhuizing 120 km zult moeten rijden om uw dochter op te halen. Er kan een procedure worden gestart bij de rechtbank waarin verzocht wordt mevrouw geen toestemming te verlenen naar de ver weg gelegen locatie nu dit impact heeft op de omgang. Desgewenst kan ik u in beide zaken bijstaan.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag