Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Waarom krijg ik mijn opstart en afsluittijd niet uitbetaald?

Ik werk in een tuning bedrijf op de administratie. Wij hebben geen cao. We bestaan uit een klein team van 9 werknemers en 2 werkgevers. Nu vraagt mijn werkgever van ons dat we 15 min van te voren aanwezig zijn voor de dag opstart. (Beginnen om 9:00) Om het door te bespreken wat iedereen die dag doet. Ook moeten wij voor die 15 min al de computer opgestart hebben en onze spullen weg gelegd hebben.

Ook vraagt de werkgever van ons om 17:30 pas af te sluiten en dingen te pakken en dan te verzamelen in het magazijn tot iedereen klaar is. En onze werktijd is tot 17:30 dus vaak zijn wij nog 10/15 min aanwezig na deze tijd omdat dan pas iedereen klaar is.

Echter worden beide 15 min niet uitbetaald alleen de uren van 9:00-17:30. Bij elkaar opgeteld is dat toch zeker 2,5 uur in de week dat je langer aanwezig bent. Waardoor ik omgerekend dan bijna elke maand €100 misloop.

Ik heb hier informatie over opgezocht en gezien dat een kantonrechter had gezegt dat als het niet noodzakelijk is dat dit valt onder werk tijd en door betaald zou moeten worden.

Graag zou ik wat meer duidelijkheid willen hebben of dit ook echt zo is in mijn geval. En zo ja hoe ik dit het beste kan aanpakken.

Het kwartier `s ochtends is zondermeer werktijd en moet betaald worden. De 10 à 15 minuten in de middag kan ik niet beoordelen. U bent daarover te onduidelijk. Wat houden die werkzaamheden precies in? Is dat verplicht? Kunt u dat niet eerder doen? Moet u wachten op anderen?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Oke bedankt dat is goed om te weten! Dat is de dag afsluiting. We hebben de werktijden van 9-17:30 en we mogen van onze werkgevers pas om 17:30 de computers afsluiten en jassen pakken en de andere collega’s dan pas de kassa afsluiten en de rest van de afrondende dingen. Hierna moet iedereen zich verzamelen in het magazijn en dan wilt de werkgever ons nog bedanken en dan pas kunnen we gaan.

Van mijn werkgevers moet iedereen hier bij aanwezig zijn. Dit zouden wij praktisch gezien 17:15 bijv. Al kunnen doen als dit had gemogen van onze werkgevers.

En ja in het magazijn moeten we dus altijd vaak nog op 1 of 2 collega’s wachten vaak 5-10 min ivm de kastaat en kassa tellen etc.


In dat geval moet de werkgever het kwartier aan hetr einde van de dag ook betalen.

Bij verdere vragen/problemen adviseer ik u contact op te nemen met een gespecaliseerd arbeidsrecht advocaat (lid specialisatievereniging), b.v. mij. Vaak is het eerste gesprek (max. half uur) gratis, zoals op mijn kantoor.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag