Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Volgens het bestemmingsplan is mijn perceel "bestemd voor de uitoefening van een bedrijf waar binnen uitsluitend of overwegend arbeid wordt verricht door bewerking of verwerking of door opslag, vervoer of verhandeling van producten die in een agrarisch bedrijf zijn voortgebracht". Strijdig gebruik is "voor detailhandel en groothandel, uitgezonderd de handel van de in de aanhef genoemde producten". Is het toegestaan op dit perceel een groentewinkel te beginnen.

Zoals ik uw tekst interpreteer is het mogelijk: groenten zijn producten die in een agrarisch bedrijf zijn voortgebracht.Een groentezaak = detailhandel hetgeen in eerste instantie niet is toegestaan, maar nu het groenten betreft is uitgezonderd van het verbod en is een groentewinkel toegestaan.

Beoordeel dit antwoord:

Ik deel de mening van mijn collega van Rens dat een groentenwinkel is toegestaan. Let echter op want een klant van mij heeft er ooit problemen mee gehad omdat hij verder ging dan alleen de groenten te verkopen. Hij bood ook soepen, salades stamppotten en dergelijke aan en dat werd niet toegestaan.

Beoordeel dit antwoord:

Ik vrees dat ik het beide voorgangers niet eens ben. De verkoop van groenten is wel toegestaan, maar alleen als die groenten voortkomen uit een bedrijf waar binnen uitsluitend of overwegend arbeid wordt verricht door bewerking of verwerking of door opslag, vervoer of verhandeling van producten die in een agrarisch bedrijf zijn voortgebracht. Dus, net als bij alle andere bedrijfsterreinen mag je alleen verkopen wat jezelf produceert.

Beoordeel dit antwoord:

Het bestemmingsplan is op dit punt niet duidelijk. In de regel is het zo dat als op een perceel een bedrijfsbestemming rust, groothandel is toegestaan maar detailhandel niet. Detailhandel is vaak een aparte bestemming.

U moet er rekening mee houden dat, hoewel het bestemmingsplan zó kan worden uitgelegd dat een groentewinkel is toegestaan, de rechter - als de zaak aan hem wordt voorgelegd - toch tot de conclusie komt dat detailhandel in dit geval niet is toegestaan.

Voor meer duidelijkheid zou ik moeten beschikken over de plankaart en de voorschriften van het bestemmingsplan. Dat geeft vaak wat meer duidelijkheid dan alleen enkele citaten uit de planregels.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Tot omstreeks 1995 was op dit perceel, in de bestaande gebouwen, een winkel gevestigd. In het verleden was detailhandel dus toegestaan. Het bestemmingsplan is al die tijd, vanaf 1981, niet veranderd. Alleen wil ik andere producten verkopen, omdat de koopakte de verkoop van het assortiment van de vorige eigenaar niet toestaat.


U kunt het beste met de gemeente overleggen. Als u dat niet doet, neemt u een risico. Wat er in het verleden in het gebouw heeft plaatsgevonden, wil niet zonder meer zeggen dat het bestemmingsplan in uw voordeel zou moeten worden geïnterpreteerd.

Omdat de risico's van een handhavingsprocedure groot zijn, adviseer ik u met de gemeente te overleggen. Vindt de gemeente dat een winkel in strijd is met het bestemmingsplan, dan zit er niet veel anders op dan een aanvraag in te dienen, afwijzing van de aanvraag af te wachten en de kwestie dan aan de rechter voor te leggen. Dat duurt langer maar is waarschijnlijk beter dan dat u, als de gemeente het niet met u eens is, toch maar een winkel te openen en tegen handhavingsmaatregelen op te lopen. U hebt dan al kosten gemaakt en loopt het risico dat u die dan niet kunt terugverdienen.

Beoordeel dit antwoord:

Overleg plegen met de gemeente is in elk geval heel verstandig. U gaat tenslotte investeren om een winkel op te zetten en het zou erg wrang zijn als de gemeente na de opening tot de vaststelling komt dat uw activiteit ter plaatse niet toegestaan is.
Op basis van de gegevens die nu bekend zijn zou ik ook denken dat een groentewinkel op dat perceel is toegestaan. Zoals Van Binsbergen echter opmerkt kan pas een sluitend antwoord gegeven worden als zowel de plankaart als ook de tekst van het bestemmingsplan bekend zijn.
Als u in overleg gaat met de gemeente en de gemeente vindt dat uw activiteit vanwege het bestemmingsplan niet toegestaan is, dan kan het toch zijn dat een toestemming verkregen kan worden via een vergunning afwijkend gebruik. Gezien de leeftijd van de bestemmingsplan zal de gemeente hier echter geen leges voor in rekening mogen brengen. Een bestemmingsplan is geldig voor 10 jaren en de geldigheid mag eenmaal voor nog eens 10 jaren verlengd worden. Als de gemeente dit niet doet, blijft het bestemmingsplan nog steeds het geldende bestemmingsplan, maar leges die voortvloeien uit bestemmingsplanregels mogen niet meer geheven worden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb gesproken met een ambtenaar van de gemeente en die gaf aan dat hij dacht dat dit niet was toegestaan. Ik wil het officieel weten, en heb per brief mijn voornemen aan de gemeente kenbaar gemaakt. Maar wat te doen als de gemeente mijn verzoek afwijst (omdat zij een winkel op deze locatie ongewenst vindt) ook al zou een groentewinkel volgens het huidige bestemmingsplan zijn toegestaan. Moet/kan ik dan naar de rechtbank om mijn gelijk te halen? In het bestemmingsplan stond "producten die in een agrarisch bedrijf zijn voortgebracht, alsmede ...". Na alsmede volgde een aantal soorten van producten die in het verleden wel op deze locatie werden verkocht. Dus waarom zouden de producten die voor alsmede staan, niet mogen worden verkocht? Overigens geldt er op dit moment een beheersverordening om te voorkomen dat er geen leges kunnen worden geheven.


Voor de rechtbank is het dan nog te vroeg. Eerst moet u bezwaar maken bij de gemeente. Die zal dat dan voorleggen aan een onafhankelijke commissie voor de bezwaarschriften. U weet dan direct waar u aan toe bent.
Veel succes.

Beoordeel dit antwoord:

De rechtbank komt inderdaad pas aan de orde als u bezwaar heeft gemaakt. Let goed op de termijnen waarbinnen u bezwaar en beroep moet instellen die staan in de beslissing. Ik adviseer u om juridische hulp in te schakelen voor het bezwaar en beroep. U kunt vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met een van de juristen op deze site, bijv. via de link ' direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag