Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Via een vastgoedkoper heeft mijn bejaarde tante haar recreatiehuis verkocht. In eerste instantie zou zij € 40000,- (ver onder de marktwaarde)krijgen en bij hogere opbrengst 60%/40% koper. Toen zij werd opgehaald om de koopakte te tekenen kwam de vastgoedkoper met het verhaal dat haar huisje waarschijnlijk moeilijk verkoopbaar was en dat hij slechts € 30000,- bood. Ook wilde hij een koopoptie op haar andere huis voor € 80000,- (waarde minstens het dubbele) indien de verkoop niet zou lukken. Bij niet tekenen ging de koop van de recreatiewoning niet door. Mijn tante heeft de notariële akte voor het recreatiehuis getekend. Ook heeft zij onder druk de koopoptie van de vastgoedkoper getekend. Nu ze begrijpt wat ze heeft getekend heeft ze spijt. Is deze koopoptie nog ongedaan te maken?

Een overeenkomst die onder invloed van onervarenheid of ongelijkwaardigheid tot stand is gekomen, is vernietigbaar op grond van misbruik van omstandigheden. Een bijzonderheid is hier wel dat een en ander zich bij de notaris heeft afgespeeld, die bewaakt normaliter dit soort processen. Het is van belang van de notaris duidelijk te krijgen hoe hij de gang van zaken heeft ervaren en of hij aanleiding zag uw tante tegen zichzelf in bescherming te nemen. Zo niet, dan maakte uw tante kennelijk geen ontredderde indruk. Dat betekent vervolgens echter wel dat het lastiger wordt de vernietiging van de overeenkomst in te roepen.

Beoordeel dit antwoord:

Allereerst wil ik me aansluiten bij de heer Van Binsbergen. In aanvulling daarop wil ik stellen dat het notariaat een protocol heeft voor de beoordeling van de wilsbekwaamheid. Notarissen hebben een plicht om te onderzoeken of een comparant wilsbekwaam is. Een complicerende factor is dat in beginsel de bewijslast dat uw tante niet wilsbekwaam was aan haar zijde ligt en dat op het moment dat het voor de wederpartij niet helder was dat ze wilsonbekwaam zou zijn, het buitengewoon lastig wordt hier nog iets mee te bereiken. Wat wel meespeelt, is haar leeftijd. Daardoor mag hij er niet zomaar gerechtvaardigd op vertrouwen dat zij wilsbekwaam was, zéker omdat de prijs vér beneden de marktwaarde ligt. Dat speelt dus voor deze zaak, ironisch genoeg, uit in uw voordeel. Deze materie is erg complex. U kunt het beste contact opnemen met een hierin GESPECIALISEERD advocaat.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag