Stel vraag

Wonen, Buren

Zakelijk


Verplichte Splitsing akte - boven & beneden woning

Sinds 26 jaar ben ik in mijn bezit van een bovenwoning , echter de verzekering zeg dat ik in een appartement woon , dit is echter niet het geval , nooit akte van splitsing gedaan : mijn vraag is dit verplicht ? En moet ik een VVE ? want ik regel alles goed met mijn beneden buren nooit geen probleem .

Als ik het goed begrijp, bent u nu samen met een andere eigenaar gezamenlijk eigenaar van het ongedeelde (ongesplitste) pand waar u gebruik maakt van de bovenwoning en de andere eigenaar van de benedenwoning. Dat is een constructie die mogelijk is, maar het heeft veel nadelen. Zo kunt u uw deel van het eigendom moeilijk verkopen en kunt u (of u opvolgend eigenaar) niet zelfstandig een recht van hypotheek vestigen op uw deel van het eigendom. Er zijn nog meer nadelen. Feitelijk heeft u een appartementsrecht. Om alle nadelen van uw constructie te ondervangen is er de constructie van de VvE en appartementsrechten; daarbij is het gezamenlijk eigendom, het gebruik van de privegedeelten en de rechten en plichten van de mede eigenaren ten opzichte van elkaar geregeld.
U bent niet verplicht het eigendom om te zetten in appartementsrechten en een VvE maar er zullen externe partijen zijn die niet bereid zijn een rechtsverhouding met u aan te gaan in de constructie zoals u die heeft.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag