Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Verlagen salaris op basis van nieuw functieprofiel

Een jaar geleden ben ik van de functie operationeel directeur overgegaan naar een nieuwe functie productowner. Hierbij is het volgende vastgelegd om 26-01-21

"hoewel jouw stamsalaris hoog is voor de functie die je nu bekleedt, willen wij dit jou niet zomaar ontnemen. Op basis van wat je weet neer te zetten in Vlaanderen en ook vergeleken met de andere twee Product Owners, kunnen we dan bepalen om jouw salaris al dan niet aan te passen."

Er is vervolgens geen afspraak geweest wat er van concreet van mij werd verwacht, los van het feit dat ik enkele implementatietrajecten moest overnemen en een nieuwe collega inwerken. Dat heb ik gedaan.
Verder heb ik naar eigen inzicht zaken opgepakt met vaak ook positieve feedback tot gevolg.
Rond de zomer heeft de CEO zicht telefonisch laten ontvallen dat hij geen enkele reden zag om het salaris aan te passen. De COO zei in een gesprek vandaag dat dit onbekend voor haar is.
Het bedrijf waar ik werk is groeiend en er vanwege professionalisering een functieprofiel voor mijn functie opgesteld (de functie die ik dus al een jaar doe). De COO stuurde dit weekend een e-mail waarin ze aangaf de bespreking van dit profiel op maandag te willen aangrijpen om gelijk ook even het afgelopen jaar te evalueren en wat ik zelf dacht wat passend is qua salaris.
Vandaag heb ik aangegeven dat ik niet wist dat we gingen evalueren en meer tijd nodig heeft. Ook vroeg ik waar de vraag omtrent mijn salaris vandaan kwam en of ze van plan is deze aan te passen. Ze gaf toen aan dat dit inderdaad het geval is en ze mijn salaris naar beneden wil bijstellen omdat dit eerlijker is voor de andere Productowners.

Mijn vraag is: Heeft de organisatie voldoende basis om mijn salaris zomaar aan te passen?
Verder ben ik benieuwd wat ik hier tegenin kan brengen dan wel vragen.
Mijn mening is dat de CEO heeft aangegeven dat er geen enkele basis is om het salaris aan te passen waardoor ter goeder trouw ben omtrent mijn arbeidsvoorwaarden.

Het salaris staat aangegeven in uw arbeidscontract en kan dus niet zomaar aangepast worden zonder uw toestemming.

Salaris mag nooit zomaar eenzijdig worden aangepast. Er moet dan sprake zijn van een zwaarwegend belang bij de werkgever. Nieuwe functieprofielen zullen hier waarschijnlijk niet onder vallen. Het komt vaker voor dat er in een bedrijf mensen werkzaam zijn met andere (betere en oudere) voorwaarden omdat die nog steeds in het contract staan.

Ook bij een contract voor bepaalde tijd mag uw salaris niet zomaar aangepast worden, maar u zit dan natuurlijk wel met een einddatum.
Als u een nieuw contract zou tekenen met een lager salaris gaat u daar zelf door te tekenen zelf mee akkoord.

Ik adviseer u niet akkoord te gaan met een salarisverlaging.

U kunt desgewenst vrijblijvend contact met mij opnemen als u juridische bijstand wenst.

Beoordeel dit antwoord:

Het antwoord van Uygul-van Dam is niet geheel correct. wanneer de functie gewijzigd wordt, dan kan het salaris aangepast worden. Of dat mag hangt af van de concrete omstandigheden van het geval. Gezien de insteek van de COO en de mondelinge toezegging van de CEO is het raadzaam zsm contact op te nemen met een gespecialiseerd arbeidsrechtadvocaat (lid relevante specialisatievereniging), Vaak is het eerste gesprek gratis, zoals op mijn kantoor.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag