Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Verborgen gebreken riool en septictank aankoop woning

Mijn vrouw en ik hebben een woning gekocht in najaar 2018. In het koopcontract stond aangegeven dat er geen septictank aanwezig was. Rond de opvolgende jaarwisseling kregen wij last van stankoverlast. Dit was aan de orde elke keer wanneer het buiten extreem vochtig was. Rond augustus 2019 zijn wij opzoek gegaan naar de oorzaak. Nadat wij de voortuin hadden uitgegraven bleek dat er een septictank aanwezig was. Ook bleek dat de septictank niet was aangesloten op het riool (wij troffen een verbrijzelde buis aan welke richting de oude septictank van de buren liep). Dit hebben wij gelijk gecommuniceerd met de verkoopmakelaar. Verkoper geeft aan dat hij nooit last heeft gehad van stankoverlast en dat hij ook niet wist dat er een septictank aanwezig was. Ook geeft hij aan dat de buren in het voorjaar van 2018 bezig zijn geweest met de voortuin. Buren geven aan dat zij in het voorjaar van 2018 hun septictank onbruikbaar hebben gemaakt. Maar dat zijn geen pijp hebben stukgeslagen. De verkoopmakelaar geeft aan dat hier geen sprake is van verborgen gebreken omdat de verkoper het niet had kunnen weten. Wel wil de verkoopmakelaar €200,- compenseren. Om toch enigszins aan te geven dat het heel vervelend is.

Klopt het wat de verkoopmakelaar aangeeft?

Het is echter geen verborgen gebrek omdat dan wordt vereist dat u niet meer de woning normaal kan gebruiken. Dat zal het geval zijn als er ook een ander afwatering is. ( riool) Dan moet u terugvallen op bedrog of dwaling in de verkoopinformatie, u bent beiden uitgegaan van dezelfde foute feiten en gegevens. Neemt u anders contact op want de kosten moeten in dat geval evenredig worden verdeeld.

Beoordeel dit antwoord:

Beste, uitgangspunt is dat de enkele aanwezigheid van een septictank niet zonder meer meebrengt dat de woning niet de eigenschappen beschikt die nodig zijn voor normaal gebruik daarvan. Voor de uitleg van het begrip ‘normaal gebruik’ wordt aangesloten bij hetgeen daaronder naar gangbaar spraakgebruik wordt verstaan (HR 23 december 2005, ECLI:NL:HR:AU2414). Dit betekent dat in een woning gewoond moet kunnen worden op een voldoende veilige manier, met een redelijke mate van duurzaamheid en zonder dat het woongenot wezenlijk wordt aangetast. Uit je bericht maak ik niet goed op, in hoeverre de septictank besproken is (in het contract). Ik zou je zeker adviseren hier door een jurist goed naar te laten kijken. De kosten van het verwijderen van een septictank zijn vaak aanzienlijk, waarbij het mooi zou zijn als deze kosten (deels) door de verkoper voldaan worden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag