Wonen, Buren
Particulier
In ons huurcontract staat duidelijk dat we het appartement op 1 hoog huren met een derde slaapkamer op 3 hoog. Ik vroeg me af wat mijn recht als huurder is, als de gemeente besluit dat de kamer op 3 hoog geen slaapkamer mag zijn en we dan een slaapkamer tekort komen in ons appartement?
Dan adviseer ik u de huurcommissie in te schakelen met een verzoek om huurvermindering vast te stellen voor de duur dat het probleem niet is verholpen (de verhuurder biedt namelijk niet wat is overeengekomen en dat is een 'gebrek' in de zin van het huurrecht).
De vraag of u de verhuurder kunt dwingen alsnog een extra slaapkamer ter beschikking te stellen, hangt af van de vraag of de verhuurder hieraan kan voldoen. Zo niet dan zou u desgewenst de ontbinding van de huurovereenkomst kunnen inroepen.
Reactie van de vraagsteller
Dank U wel voor de snelle reactie.
Weet U wellicht ook of de ambtenaar gelijk heeft in deze situatie, namelijk dat de slaapkamer op de derde verdieping niet voldoet aan de voorschriften volgens de Woningwet? Kunnen wij deze voorschriften zelf ergens terugvinden, zodat we dit op papier hebben?
Verder zitten we nog met een andere situatie, namelijk dat per 1 december een officiële derde bewoonster in ons huurcontract bijgeschreven wordt. De huidige derde bewoonster fungeert als onderhuur, wat ook in het huurcontract vermeld staat, en zal per 1 december uit ons huis vertrekken. Mocht het inderdaad zo zijn, dat de kamer op 3 hoog geen slaapkamer mag zijn, dan zouden wij graag met z'n tweeën het appartement huren. Echter is de huidige huur van het appartement voor ons alleen te hoog. Kunnen wij met de bovenstaande informatie de verhuurder dwingen de huur (per directe ingang) te verlagen?
Nogmaals bedankt voor uw hulp.
De ambtenaar zal zich vermoedelijk hebben gebaseerd op het Bouwbesluit 2012, een stuk wetgeving dat is gebaseerd op de Woningwet. Het Bouwbesluit staat vol met technische voorschriften en verwijzingen naar allerlei NEN-normen en is voor een leek niet te doorgronden. Ik adviseer u de gemeenteambtenaar te vragen op welke wettelijke voorschriften hij zich baseert. U kunt vervolgens naar een jurist of een bouwkundige gaan om te laten beoordelen of de visie van de ambtenaar klopt.
U kunt inderdaad via de Huurcommissie de huur verlagen, omdat er sprake is van een 'gebrek': de verhuurder heeft o.a. de slaapkamer verhuurd maar u mag deze van de gemeente niet gebruiken, als ik het goed begrijp. Voor de Huurcommissie zal dit vermoedelijk aanleiding zijn de huur naar beneden bij te stellen.