Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Uitkopen of verkopen huis na scheiding?

Mijn man heeft besloten na 10 jaar huwelijk te willen scheiden. Hij wil mij uitkopen met als richtlijn de taxatiewaarde van het huis.
Nu vind ik dat met de huidige woning crisis niet de beste oplossing omdat ik zelf ook moet gaan zoeken naar woonruimte en we bij opbod veel meer voor de woning zullen krijgen dan alleen deze taxatiewaarde. Ik wil dus graag de marktwaarde en deze delen. Of dat hij mij dan voor die marktwaarde uitkoopt. Zodat ik als ondernemer ook gewoon met een eerlijk bedrag kan gaan om opnieuw te beginnen. Zelf heeft hij een vast contract. Nu dreigt hij met het afpakken van onze honden als ik het huis in de verkoop wil. Kan hij ze van mij afpakken?

De taxatiewaarde is hetzelfde als de marktwaarde.

De waarde die u dient te kiezen voor de woning, is in principe de getaxeerde vrije verkoopwaarde: de marktwaarde. Dit betreft de prijs die, bij aanbieding ten verkoop op de voor het onroerend goed meest geschikte wijze na de beste voorbereiding, door de meest biedende gegadigde zou zijn besteed.

Als u het niet eens bent over de taxatie, kan ieder natuurlijk een extra taxatie laten uitvoeren. Makelaars komen niet altijd tot hetzelfde resultaat. Als u meerdere taxaties heeft, kunt u deze middelen. Ook de rechter kan bindend een makelaar aanwijzen die een bepalende taxatie vast stelt. Voor dat laatste, dient u wel een advocaat te benaderen.

De kwestie aangaande de honden is van andere aard. Maar ook hierover dient u afspraken te maken. Als de honden uw gezamenlijke eigendom zijn, mag niet een van beiden de honden van de ander afpakken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De eerste hond is voor ons huwelijk aangeschaft door ex partner en de 2e hond pas 3 maanden geleden. Maar hij heeft bij beide de papieren ondertekend dus ik vrees dat dat aangeeft dat hij de enige eigenaar is. Ik heb wel voor de 1e hond ruim 9,5 jaar gezorgd etc. Daarnaast heeft mijn ex partner ptss en hij maakt een ptss hond van de 2e hond heeft hij aangegeven. Dan is het een hulphond en alleen van hem. Ik overweeg daarom om toch een advocaat in te schakelen om ook mijn belangen te behartigen.


Als u in gemeenschap van goederen gehuwd bent, dan is de hoofdregel dat alles gezamenlijk is, ongeacht op wiens naam de honden zijn aangeschaft. Voordat u kiest voor een eigen advocaat, kunt u ook overwegen het eerst samen eens te worden. Een procedure via twee advocaten is vele malen duurder en loopt ook veel langer. U kunt kosteloos gezamenlijk de eerste vragen door mij beantwoord krijgen middels een overleg met u beiden. Een dergelijk gesprek kan verlopen middels video bellen en is geheel kosteloos. Neemt u contact met mij op?

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag