Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Tijdens loonsanctie hersteld melding en VSO

Ik heb een medische aandoening gekregen. Hierdoor ben ik een jaar lang, i.o.m. de bedrijfsarts aanvankelijk voor 50% arbeidsgeschikt verklaard en later 75%. Aanvankelijk 0% arbeidsgeschikt per maart 2019. Per 1 augustus 2019 begonnen voor 50% en later naar 75%. In werkelijkheid ben ik vanaf dag 1 voor 75% ingezet.
De werkgever heeft echter de adviezen van de bedrijfsarts qua inzet en inzetbaarheid naast zich neergelegd. Het advies van regelmatige spreiding over het jaar, week en dag werden niet opgevolgd. Ondanks herhaalde bemoeienis vanuit de bedrijfsarts. Daarnaast werd de re-integratie in eigen functie (docent) tegengewerkt.
Na 9 maanden heb ik een Deskundigenoordeel aangevraagd bij het UWV. Deze oordeelde dat er onvoldoende gedaan is aan re-integratie.
Vervolgens ben ik door de werkgever per 1 januari 2020 vrijgesteld van alle werkzaamheden (dus feitelijk op non-actief). Ik heb mij hiertegen verzet en aangegeven dat ik de bedongen arbeid wil verrichten. De werkgever heeft in april 2020 een inzetbaarheidsprofiel laten opstellen door de bedrijfsarts en een arbeidsdeskundige ingeschakeld. Uitslag....ga z.s.m. voor 75% aan het werk volgens de eerder afgegeven adviezen.
De werkgever weigert dit en vindt dat ik mijn werkzaamheden niet kan uitvoeren en er geen passende arbeid binnen de organisatie is. In juli 2020 kreeg ik de bevestiging met tevens een aanzegging 2e spoor. Ik heb bezwaar gemaakt. Geen reactie ontvangen.
Om geen verwijt te krijgen heb ik de gesprekken gevoerd met het re-integratiebureau. Telkens kwam naar voren dat ik gewoon zou moeten kunnen werken en opbouw naar 100% mogelijk is. Echter de werkgever weigert dit.
De aanvraag WIA gedaan. Verwachting is dat er een loonsanctie opgelegd gaat worden.

Echter omdat de huidige CAO per 1 juli 2021 afloopt eindigt ook een overgangsrecht t.a.v. een bovenwettelijke uitkering.
Ik zou graag een VSO willen afsluiten cfm de huidige CAO,

Is volledig hersteld melden (met onderbouwing van de behandelend specialist die verklaart dat er m.i.v. heden geen medische beperkingen zijn om weer volledig aan het werk te gaan) een goede optie? Wat is hiervan het gevolg als er een loonsanctie opgelegd gaat worden. Ik wil nl geen benadelingshandeling plegen jegens het UWV.

bvd

Wanneer er geen nieuwe CAO is, dan eindigt het overgangsrecht niet zomaar. Het kan heel goed zijn dat de CAO nawerkt. In dat geval behoudt u uw rechten.

Een VSO kan niet tijdens ziekte (benadelingshandeling). Wanneer u zich beter meldt kan dat haken en ogen hebben. Ik adviseer u daarom zich zsm tot een gespecialiseerd arbeidsrecht advocaat (lid specialisatievereniging), te wenden, b.v. mij. Vaak is het eerste gesprek gratis, zoals op mijn kantoor. Meestal betaalt de werkgever ook uw juridische kosten in het kader van een VSO.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag