Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Terug krijgen aanbetaling

Ik heb op 23 december 2023 een aanbetaling gedaan op een Canta bij XYZ , inmiddels heb ik een soortgelijke Canta gevonden met betere voorwaarden en heb deze gekocht.
Nu de vraag kan ik mijn aanbetaling van € 200 terug krijgen?

Het antwoord op uw vraag hangt van verschillende factoren af. Het terugvorderen van een aanbetaling hangt af van afspraken die u met de verkoper hebt gemaakt. In de algemene voorwaarden kan bijvoorbeeld iets vermeld zijn over het annuleren van de overeenkomst.

Als u een overeenkomst bent aangegaan en u komt de afgesproken voorwaarden niet na (door bijvoorbeeld de aankoop te annuleren), dan mag de verkoper in principe schadevergoeding vragen. De aanbetaling kan dan mogelijk worden ingehouden.

Een andere belangrijke factor is hoe lang geleden u de aanbetaling heeft gedaan. In Nederland geldt bij veel (online) aankopen een bedenktijd van 14 dagen. Dit wordt ook wel het herroepingsrecht genoemd. Tijdens deze periode heeft u het recht om de overeenkomst zonder opgave van redenen te ontbinden. Als u de overeenkomst heeft ontbonden, moet de ondernemer het volledige aankoopbedrag inclusief eventuele verzendkosten voor de heenzending, maar exclusief de kosten voor de retourzending, zo snel mogelijk en uiterlijk binnen 14 dagen terugbetalen.

Let op! Dit herroepingsrecht geldt niet voor alle aankopen. Er zijn uitzonderingen, zoals voor diensten die al zijn uitgevoerd of goederen die persoonlijk van aard zijn of die speciaal voor u zijn gemaakt.

In uw situatie zou het kunnen dat het nog binnen de bedenktijd valt, maar het is ook mogelijk dat de aankoop buiten deze bedenktijd valt of dat er andere uitzonderingen van toepassing zijn.

Gezien de complexiteit van dit onderwerp, zou het raadzaam kunnen zijn juridisch advies in te winnen bij een specialist of een advocaat. Zij kunnen u helpen om uw specifieke situatie te beoordelen en u adviseren over de volgende stappen.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag