Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Telefonisch op staande voet ontslag om aandoening ADD, na doorlopen proeftijd.

Geachte heer / mevrouw,

Mijn vriendin is vandaag telefonisch op staande voet ontslagen, omdat ze "niet aangegeven heeft dat ze lijdt aan ADD tijdens de sollicitatieprocedure".

Sinds 2 januari was ze in dienst bij MC voor Dieren in Amsterdam. Hier heeft ze zonder enig probleem een proeftijd doorlopen die liep tot 31 januari 2021. Sindsdien heeft een een contract voor bepaalde tijd. Afgelopen zaterdag 31 januari heeft ze een inhoudelijk gesprek gehad over de voortgang van haar werk. Daarin werd er vanuit MCD aangegeven dat ze soms het idee hebben dat mijn vriendin soms informatie mist of niet goed communiceert. Maar zolang er een stijgende lijn in het werk zit er geen probleem is. In dit gesprek heeft mijn vriendin aangegeven dat ze lijd aan ADD en ze op bepaalde momenten van de dag (einde van de dienst bijv.)
soms een tel meer tijd nodig heeft dan normaal. Verder heeft ze aangegeven dat ze normaal kan functioneren m.b.v. medicatie. Wat ze overig al haar hele werkende carrière doet. Vandaag 4-2-2021 heeft ze zelfs nog een mail gehad van een van de dierenartsen waarin deze aangeeft dat ze het helemaal ziet zitten met mijn vriendin.

Nergens in de (meerdere!) sollicitatie procedures en proeftijd is ten sprake gekomen dat er aangegeven moet worden of een derde aan een aandoening lijdt. Want, zoals ze zelf zeggen: Als ze dat hadden geweten, dan was er nooit een contract gekomen.

Onze vraag is; Is dit mogelijk dat dit bedrijf dit zomaar op deze manier kan doen? Aangezien dit wel een hele rare manier van ontslag procedure is.

We hopen snel van u te horen.

Met vriendelijke groet,

Dennis Krijnen & Gioya Bedeker

Ontslag op staande voet lijkt me in deze wat ruig. Misleiding zou kunnen als ontslaggrond bij de kantonrechter, maar ook daarbij zou de lat hoog gelegd worden.
Ik raad u aan om uw ontslag niet zonder meer te accepteren. Meld dit aan de werkgever, geef aan dat u beschikbaar bent voor werk, en houdt u zich ook daadwerkelijk beschikbaar.
Loop vervolgens met een jurist na wat de mogelijkheden zijn. Houd er rekening mee dat alle omstandigheden van belang zijn en dus meegewogen worden.

Beoordeel dit antwoord:

Tijdens een sollicitatieprocedure mag men zwijgen over (een) eventuele ziekte(s). Dat is alleen anders wanneer dat essentieel is. Zo moet b.v. een piloot goede ogen hebben en een voetballer goede knieën.Het niet melden is dan ook geen dringende reden voor een ontslag op staande voet.

Een ontslag op staande voet mag telefonisch gegeven worden. Voor de werkgever is dat riskant. Immers hij moet de opgegeven dringende reden bewijzen.

Uw vriendin moet tegen het ontslag protesteren. Trekt de werkgever dit niet in, dan moet ze binnen 02 maanden naar de rechter gaan. Ze mag dit zelf doen. Beter is om naar een gespecialiseerd arbeidsrecht advocaat (lid specialisatievereniging), b.v. mij te gaan. Vaak is het eerste gesprek gratis, zoals op mijn kantoor.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag