Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Tekenbevoegdheid vennoot VOF

Ik neem met 4 andere vennoten deel in een vof. Nu hebben wij een tekenbevoegdheid van 5000 euro vastgelegd in het handelsregister. Dit hebben wij intern altijd als een grens van 5000 euro inclusief btw gezien, maar ditgene is nooit vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst.

Recentelijk hebben twee vennoten een contract ondertekend dat inclusief btw meer dan 5000 euro bedraagt maar zonder btw onder de 5000 blijft. Zij dachten door samen te tekenen, een bevoegdheid van 10000 euro te hebben. Na navraag blijkt dit niet te gelden. Na overleg met alle vennoten is besloten dat wij het contract vernietigen omdat wij niet van de dienst gebruik willen maken en de vennoten hun tekenbevoegdheid zijn overschreden. De andere partij zegt dat zij de tekenbevoegdheid als exclusief btw zien en dat dus het contract geldig is. In het contract staat dat bij contractbreuk het gehele bedrag in een keer gevorderd wordt.

Nu is mijn vraag of het wettelijk bepaald is dat de bevoegdheid exclusief btw is. Als dit niet het geval is, lijkt het mij dat wij in ons recht staan om het contract te vernietigen. Tijdens het afsluiten van het contract hebben onze vennoten laten weten met een tekenbevoegdheid inclusief btw te werken en te handelen met het idee samen een bevoegdheid van 10000 euro te hebben.

Nu het handelsregister geen duidelijkheid schept over het bedrag (incl. of excl. btw) kan er gekeken worden naar wat gebruikelijk is.

In de zaak RBMAA:2009:BJ5389 stelt de rechter dat het een feit van algemene bekendheid is dat ondernemers onderling prijzen exclusief btw hanteren (vanwege de mogelijkheid tot verrekenen van de btw). Indien dat niet zo is, moet dit voor partijen ondubbelzinnig kenbaar zijn.

Op basis van uw informatie zou gesteld kunnen worden dat medegedeeld is dat het om inclusief bedragen ging. Dan is er echter nog wel de vraag of de handelspartner mocht vertrouwen op de informatie van de vennoten als zij aangeven gezamenlijk wel bevoegd te zijn.

Aangezien ik de inhoud van het gesprek, de overeenkomst en de gedeponeerde voorwaarden verder niet ken kan geen concreter antwoord geven. Op basis van de huidige informatie zou het beide kanten op kunnen gaan.

U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen als u juridisch advies of bijstand wenst.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag