Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Te weinig loon ontvangen

Ik ben nu 11 jaar werkzaam bij een bedrijf, en sinds 7 jaar bij de huidige werkgever binnen dit bedrijf. In juli is duidelijk geworden dat alle werknemers te weinig loon ontvangen. Dit omdat er geen rekening gehouden was met de ervaringsjaren. Onze werkgever wil dit terugbetalen (zoals wij daar ook recht op hebben). Onze werkgever wil nu alles volgens het cao doen en daarom worden onze pauzes niet meer uitbetaald, wat natuurlijk mag en daar heb ik begrip voor. Nu heeft onze werkgever vanaf 2014 het aantal uren gehouden pauzes uitgerekend en dit vermenigvuldigd met ons desbetreffende uurloon van die periodes. Dit bedrag wil hij aftrekken van het te weinig uitbetaalde loon wat hij ons verschuldigd is. Vraag 1: Mag hij de doorbetaalde pauzes op deze manier terugvorderen? Dat de pauzes werden uitbetaald was een mondelinge overeenkomst en die uren staan dan ook als gewerkt op al mijn loonstroken.
Aangezien ik vanaf mijn 13e jaar al help in het bedrijf, is er geen arbeidsovereenkomst. Vraag 2: Ik vraag mij af, of ik zonder ondertekend arbeidsovereenkomst ook alle rechten heb. Wij vallen onder het cao levensmiddelenbedrijf.

In principe mag er afgeweken worden van een CAO als dat ten gunste van de werknemer is. Daarnaast is een mondelinge toezegging gewoon geldig.
Om die reden lijkt het mij op basis van de informatie niet zomaar mogelijk om nu alle doorbetaalde pauzes te gaan verrekenen.

Daarnaast is een mondelinge arbeidsovereenkomst ook een arbeidsovereenkomst. Een arbeidscontract hoeft dus niet op papier te staan. Of een CAO in dat geval van toepassing is hangt af van de vraag of deze verplicht is gesteld of standaard door de werkgever wordt toegepast. Is dat niet het geval en staat er in de overeenkomst niets over de CAO dan is deze in principe niet van toepassing.

Kortom op basis van de huidige informatie mag de werkgever niet zomaar pauzes terugvorderen en valt u mogelijk onder de CAO.

U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen als u juridische bijstand wenst of nog vragen heeft.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag