Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Situatie: In het huurcontract voor onzelfstandige bewoning van een studentenkamer met gebruik van gemeenschappelijke ruimten staat een bepaling dat de huurder verplicht is op verlangen van verhuurder hem of hem aan te wijzen personen toegang te verschaffen tot het gehuurde opdat verhuurder zich er van kan overtuigen dat de huurder zijn verplichtingen uit de wet of uit de huurovereenkomst behoorlijk nakomt of in het gehuurde enige reparaties, waartoe huurder gehouden is, verricht dienen te worden. Verhuurder betreedt regelmatig en onaangekondigd de gemeenschappelijke ruimten en verwijdert daar eerder geplaatste voorzieningen als een televisie, wasmachine en wasdroger (na inschakeling huurcommissie). Verhuurder meent ten behoeve van maandelijkse inspecties ook het gehuurde te mogen betreden zonder toestemming daartoe verkregen te hebben van huurder.

Vragen:
1. Mag verhuurder onaangekondigd het gemeenschappelijke deel van het studentenhuis betreden?
2. Mag verhuurder uit die gemeenschappelijke ruimtes zaken verwijderen?
3. Mag verhuurder - indien dat in een huurcontract zo bedongen is - op zijn verlangen toegang het verhuurde eisen of mag huurder die toegang weigeren?
4. Mag verhuurder een kopie van de sleutel bezitten die zowel toegang geeft tot het algemene gedeelte van de studentenwoning alsmede toegang biedt tot alle verhuurde kamers?

Ben zeer benieuwd naar uw spoedige antwoorden?

De hoofdregel is dat een verhuurder geen recht heeft een woning te betreden waar hij zelf niet woont, maar dat huurders wel de plicht hebben hem toegang te verschaffen voor bijvoorbeeld onderhoud waartoe de verhuurder gehouden is. Wat hier gaande is, lijkt me een redelijke inbreuk op het woongenot. Handelend onder aanname dat de verhuurder zelf géén kamer in het pand aanhoudt, zal ik de vragen even per geval kort en bondig beantwoorden.

1) Nee
2) Nee, in beginsel niet, tenzij deze zijn eigendom zijn. In dat geval mag hij de zaken gewoon meenemen. Dat laat onverlet dat het toegang verschaffen niet per definitie rechtmatig is.
3) Hij mag toegang eisen als het gaat om redelijk belang, bijvoorbeeld onderhoud of voorstellen van nieuwe huurders.
4) Het bezit van een kopie sleutel is in principe niet verboden, hij heeft echter geen recht zich daarmee toegang te verschaffen en jullie hebben ook het recht de sloten te laten vervangen en hem pas bij einde huurovereenkomst de sleutel te geven.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag