Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ouderschapsplan: wat kan ik verwachten als mij ex-partner een rechtszaak tegen mij aanspant?

Beste meneer/mevrouw,

I.v.m. de scheiding hebben mijn ex-partner en ik met een mediator een ouderschapsplan opgesteld (2016). Op dringend verzoek van mijn ex zelf, is daarin opgenomen dat mijn ex altijd de kinderen zelf komt halen en ook zelf weer terug brengt naar mij. Hij wilde hier zelfs niet met mij over in discussie; dit was zijn eis. (De kinderen zijn 1X in de 2 weken een weekend bij hun vader.)

In het voorjaar van 2019 deelt mijn ex via een WhatsApp bericht mede dat hij en zijn vriendin een woning hebben gekocht in een andere woonplaats. De afstand en de reistijd tussen zijn en mijn woning is nu echter verdubbeld (eerst 14km (17 min.) nu 33km (33min.)). Gezien de afspraken die er lagen heb ik hier verder geen probleem van gemaakt (ouderschapsplan: verhuizen binnen een straal van 50km mag).Vrij snel daarna wil mijn ex de haal- en brengregeling veranderen. Hij wil dat ik de kinderen op zondagavond kom ophalen na zijn weekend.

Ik ben niet akkoord gegaan met zijn verzoek, omdat hij zonder overleg verhuisd is en daarmee de afstand veel groter heeft gemaakt. Over eventuele gevolgen voor de kinderen of voor mij heeft hij niet met mij besproken. Nadat de koop/verhuizing een feit is, wil hij de haal- en brengregeling veranderen. Mijn ex dreigt mij nu voor de rechter te slepen.

Waar sta ik juridisch gezien? Stel dat hij inderdaad naar de rechter stapt, wat betekent dit voor mij? Wat gaat mij dit kosten?

Aanvullend: Mijn ex rijdt als hij van en naar zijn werk rijdt altijd door mijn woonplaats. Op vrijdag wil hij daarom zelf de kinderen ophalen, omdat hij dan via zijn werk naar huis rijdt en dan toch door mijn woonplaats komt. Geen extra tijd investering. Dat zou betekenen dat hij mij het rijden op zondag, wil laten doen.

Verder: Mijn ex is sinds de scheiding steeds het ouderschapsplan ter discussie aan het stellen. Hij schreeuwt, liegt en wanneer ik niet het antwoord geef dat hij wil, dreigt hij met advocaten. Hij houdt zich niet aan afspraken: mee betalen aan extra uitgaven t.a.v. sport of zorg. Betrekt de kinderen in zijn boosheid naar mij toe. Ik ben heel vaak hem tegemoet gekomen in de hoop het contact ietwat te verbeteren, maar hij houdt niet op. Hij heeft vaker gedreigd met advocaten, maar misschien dat hij nu wel stappen gaat ondernemen.

Hij heeft als laatste geopperd om de kinderen op maandagochtend terug te brengen wanneer hij naar het werk rijdt en toch door mijn dorp komt. Onze oudste dochter heeft echter aangegeven dat ze dit niet wil, omdat dit voor haar teveel gestress in de ochtend zou betekenen.

Hopend dat u me inzicht kunt geven wat ik kan verwachten. Alvast bedankt!

Met vriendelijke groeten

Indien uw ex naar de rechtbank gaat kunt u verweer voeren. Onder de omstandigheden die u noemt, zal de rechtbank veelal oordelen dat hij het halen en brengen voor zijn rekening zal moeten blijven nemen. Immers is hij verhuisd, dat is n eigen keuze geweest. Het is onredelijk om die op u af te wentelen. Als u verweer voert kan dat alleen met n advocaat. Hoeveel dat kost hangt van uw inkomen af. Mogelijk komt u in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand. Ook nu zou dit geschil (door u) al aan de rechtbank kunnen worden voorgelegd om zo duidelijkheid te verkrijgen voor uzelf en de kinderen. Mocht u hier meer vragen over hebben, dan kunt u uiteraard altijd even contact opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u wel voor uw antwoord! Voorlopig ben ik hiermee geholpen.


Graag gedaan.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag