Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Op dit moment ben ik werkzaam in bedrijf X als receptioniste op basis van een 0-uren contract, dus oproepkracht. Nu heeft mijn oude werkgever mij een aanbod gedaan om terug te komen voor een contract van 38 uur per week, ook als receptioniste. Nu zijn deze bedrijven in principe concurrenten van elkaar en valt dit onder mijn concurrentiebeding.

Ik ben op dit moment een half jaar werkzaam bij bedrijf X als oproepkracht bij de receptie. Nu wil ik heel graag terug naar mijn oude werkgever omdat ik daar aan de slag kan voor 38 uur per week op papier en het is dichterbij voor mij.

Bedrijf X wil mijn concurrentiebeding niet laten vervallen. Wat kan ik nu het beste doen?

Komt u er met uw werkgever niet uit, dan kunt u overwegen om de rechter in te schakelen. Ook uw werkgever kan besluiten een procedure te starten als hij vindt dat u een geldend concurrentiebeding overtreedt.

Meestal wordt er bij een discussie over de werking van een concurrentiebeding gekozen voor een kort geding procedure. Dit is een spoedprocedure waarbij de rechter een voorlopig oordeel geeft over de geldigheid van een concurrentiebeding.

In de praktijk leggen partijen zich vaak definitief neer bij een dergelijk voorlopig oordeel.

U kunt vrijblijvend contact opnemen voor verdere hulp.

Beoordeel dit antwoord:

Het ziet er naar uit dat u op grond van een belangenafweging een goede kans maakt om onder het concurrentiebeding uit te komen.

Als u (eventueel met hulp van een jurist) aannemelijk kunt maken dat het belang van uw werkgever niet opweegt tegen uw belang om over te stappen, dan kan uw werkgever u niet aan het concurrentiebeding houden.

Om uw vraag goed te kunnen beantwoorden is dan ook iets meer informatie nodig:
- Hoeveel uur werkt u nu gemiddeld voor uw werkgever?
- Hoeveel reistijd bespaart u als u over stapt?
- Gaat u er in salaris op vooruit?
- Kan uw werkgever schade lijden als u over stapt? (bedrijfsgeheimen)

Wellicht is een kort geding niet eens nodig als er goed voor u wordt onderhandeld.

Kijk voor verdere informatie gerust eens op onze website.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Simon,

Antwoord op vraag 1: Op dit moment werk ik gemiddeld 20 tot 30 uur in de week als oproepkracht.

Antwoord op vraag 2: Op dit moment ben ik 30 minuten onderweg naar mijn werk, als ik naar de andere werkgever ga dan ben ik 20 minuten onderweg. Dit scheelt mij dus ook 10 minuten. Bij mijn huidige werkgever krijg ik ook niet alle kilometers vergoed, bij de andere krijg ik wel alles vergoed.

Antwoord op vraag 3: In salaris ga ik er zeker een paar honderd euro op vooruit.

Antwoord 4: Als receptioniste die een half jaar werkzaam is heb ik geen concurrerende informatie waardoor het bedrijf schade kan lijden. Ik heb geen management baan, maar ben een receptioniste die alleen met systemen werk.

Alvast bedankt voor uw hulp!


Uit uw antwoorden maak ik op dat u er aanzienlijk op vooruit kunt gaan.
U kunt u 8 tot 18 uur meer per week werken en u kunt flink meer gaan verdienen.
Als u dit niet bij jouw huidige werkgever kunt krijgen dan heeft u een stevig belang om over te stappen. Aan de andere kant heeft uw werkgever nauwelijks belang om een beroep op het concurrentiebeding te doen. Deze twee belangen afwegende, kan uw werkgever u naar mijn overtuiging niet aan het concurrentiebeding houden.

Mijn advies is een goede brief aan uw huidige werkgever (laten) schrijven om u van het concurrentiebeding te laten ontheffen.
Als dit niet helpt kunt u een kort geding beginnen om dit te bereiken.

Ga in géén geval zomaar aan de slag bij uw oude werkgever, u riskeert dan een hoge boete!
Zorg dat u eerst duidelijkheid heeft of u weg kan bij uw huidige werkgever.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag