Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Op basis van kadastrale gegevens heb ik middels een keurig hek van 1m hoog een erfafscheiding geplaatst op eigen grond, strak binnen de aangegeven grens. Uit nieuwe kadastrale meting op initiatief van de buren blijkt er 10 cm verschil aan de weg/straatkant te zijn in oude en nieuwe meting. Mijn hek staat dus (deels) nu op het terrein van de buren. Deels omdat de achterkant van van het terrein ook bemeten is en daar de maten wél kloppen. Kunnen mijn buren mij in deze dwingen al mijn werk ongedaan te maken om een halve m2 meter grond?

Eh, ja... De wet vindt dat u buren daar een punt hebben.

Niemand hoeft namelijk te accepteren dat de buren een hek op je grond plaatsen. Ook niet als dat helemaal niet met opzet is gebeurd. De wet maakt geen onderscheid tussen kleine en grote vergissingen en vindt ook dat u had moeten weten waar de grenzen precies lopen. Eventuele vergissingen zijn voor uw rekening.

Probleem is namelijk dat een hek dat op of nabij de kadastrale grens is geplaatst óók fungeert als markering van de eigendomsgrens. En nu kan het zo maar lijken dat u een stukje grond van de buren in uw bezit neemt én dat komt vervolgens in aanmerking voor verjaring. Als de buren niets doen, dan lopen zij na 20 jaar de kans de grond tussen uw hek en de kadastrale grens, aan u of een toekomstige buur naast hen, kwijt te raken.

Dat wil niet zeggen dat u morgen meteen met verplaatsen moet beginnen: u kunt natuurlijk gewoon met uw buren overleggen over een geschikt tijdstip en de werkzaamheden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ah.....de overheid heeft dus het recht om de fouten van een ander over mijn schutting te gooien. Dat gaat u toch niet menen? Ik ben hier volkomen te goeder trouw en volgens maatgeving van het kadaster te werk gegaan. Op dat moment stond dat hek op mijn, ik herhaal, volgens kadastrale gegevens op míjn grond.


Een kadastrale kaart is niet hetzelfde als een grensreconstructie. Bij het laatste gaat het kadaster zeer nauwkeurig - aan de hand van het veldwerk - na hoe de grenzen ooit door de eigenaren zijn aangewezen aan het kadaster. Een kadastrale tekening is daarvan slechts een globale aanduiding. Wilt u precies weten waar uw grens loopt, dan hebt u het veldwerk nodig. U kunt zich niet tot in detail baseren op een kadastrale kaart.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag