Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Op 26 februari 2013 een ontslagbrief ontvangen en begin maart heeft mijn werkgever (bibliotheek Eindhoven) een ontslagaanvraag ingediend bij het UWV. Op grond van het reorganisatieplan (collectief ontslag januari 2012 wegens economische redenen) van bibliotheek Eindhoven werd vorig jaar mijn functie opgeheven, namelijk van medewerker front office (schaal 4) naar medewerker front office nieuwe stijl (schaal 5) Hierop kon men solliciteren. (ik werd niet benoemd) De bibliotheek doet alsof deze “nieuwe” functie niet uitwisselbaar is met de oude functie, terwijl er geen grote aantoonbare wijziging van de functieopbouw is. De verschillen zijn minimaal en de evt. kennis die er nog ontbreekt, los je op door kennisuitwisseling of bijscholing. De bibliotheek had in 2012 de ontslagaanvragen niet goed onderbouwd en daarom had het UWV de ontslagaanvragen niet in behandeling genomen. Begin van deze maand, maart 2013 werd opnieuw een ontslagaanvraag bij het UWV ingediend en nu wordt deze wel in behandeling genomen. Een reorganisatie is niet bedoeld voor een kwaliteitsslag. In het kader van afspiegelen mag er in principe niet worden geselecteerd op kwaliteit van de werknemers. Ik ben van mening dat de bibliotheek ten onrechte het afspiegelingsbeginsel niet of niet correct heeft toegepast. Op basis van een juiste toepassing zou ik niet voor ontslag in aanmerking moeten komen. Ik heb bezwaar ingediend bij de bezwarencommissie. Heb ik het recht om bij de bezwarencommissie mijn situatie te komen toelichten of mag de bezwarencommissie dit weigeren. Mijn volgende vraag is, moet ik meteen in actie komen en een advocaat in de arm nemen of afwachten op reactie van het UWV en hoe liggen mijn kansen?

U omschrijft uw zaak al zeer helder en uitgebreid, complimenten daarvoor.

Echter, het is mij vooralsnog niet geheel duidelijk wat de taak van de bezwarencommissie precies is.

Maar ook los daarvan is het zeker verstandig om nu al een arbeidsrechtjurist in te schakelen (een advocaat is niet nodig en vaak veel duurder). Immers, u weet dat u ontslagen gaat worden. Deze jurist kan u desgewenst ook helpen m.b.t. uw contacten met de bezwarencommissie.

Wat uw kansen betreft: zoals u het omschrijft zou er een kans op succes moeten zijn, echter:

- kennelijk is dit al de tweede aanvraag van de werkgever voor deze reorganisatie, dus die zal in ieder geval erg goed voorbereid zijn;
- over het algemeen zijn dit vrij lastige zaken met veel welles-nietes-discussies over en weer, dus zonder alle ins en outs van de zaak te weten is daar niet zomaar een goed inschatting van te maken.

Indien u dit wenst kunt u contact opnemen met mij of één van de andere arbeidsrechtjuristen hier. Wij helpen u graag tegen een redelijk tarief. Kijkt u gerust even in onze profielen.

Hoe dan ook succes & vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

In aansluiting op het advies van mijn collega ten brinke is het zo dat u uw bezwaren niet mondeling kunt toelichten bij de bezwarencommissie. Het is een schriftelijke procedure. Daarom is het ook van groot belang om er voor te zorgen dat de schriftelijke reactie goed en volledig is. Uw werkgever mag op uw schriftelijke reactie nog reageren en dan mag u daarop weer schriftelijk reageren. Ik heb ervaring met ontslagzaken bij het UWV en ven daarom graag bereid, net als mijn collega ten Brinke, om u verder te helpen. Omdat ik in Roermond woon loopt mijn werkgebied tot Eindhoven dus als het nodig is kan ik ook bij u thuis komen om de zaak te bespreken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Allereerst hartelijk dank voor de snelle reactie. Ik zal er goed over nadenken voordat ik een beslissing neem. Gisteren heb ik net iets te snel op de verzendknop gedrukt. Ik wil u vragen of u de naam van de bibliotheek kunt verwijderen. Het was niet de bedoeling om de naam te vermelden. B.v.d.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag