Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Onze zoon( 15 jaar) is op een feestje van vrienden geweest, de ouders waren niet aanwezig. Feestje is uit de hand gelopen en onze zoon is onder invloed van alcohol gaan joyrijden met de auto van de familie waar het feestje was. Sleutel lag zo voor het grijpen. Heeft een eenzijdig ongeval gehad, en de auto is total loss. Wat staat ons te wachten? Ook verzekeringstechnisch?

De kans is groot dat uw aansprakelijkheidsverzekering particulieren dekking biedt omdat uw zoon jonger is dan 18 jaar. Dit moet u terug kunnen vinden in de voorwaarden van uw AVP- verzekering.
U bent in ieder geval wel aansprakelijk voor de schade. Een autosleutel zichtbaar in huis hebben met jongeren van deze leeftijd is niet onverantwoord te noemen.

Voor uw zoon geldt dat hij op grond van artikel 11 wegenverkeerswet een taakstraf opgelegd kan krijgen. Maak hem wel duidelijk dat als hij voor een tweede keer wordt gepakt een gevangenisstraf van 6 maanden op hem kan wachten.

Als ik u was zou ik contact opnemen met uw verzekeraar en de zaak melden. Vervolgens geeft u de naam van uw verzekeraar en het behandelnummer van de zaak door aan de eigenaar van de auto. Hij kan het dan verder met uw verzekeraar regelen. Voor de taakstraf kunt u bij de politie informeren wat zijn van plan zijn met de zaak; waarschijnlijk wordt dit dus een straf via Bureau Halt.

Kortom niet de kop in het zand steken maar de kwestie zakelijk afhandelen. Uw zoon zal inmiddels voldoende duidelijk zijn geworden dat dit oerstom was en dat hij geluk heeft gehad dat hij nog heel is.

Beoordeel dit antwoord:

hopelijk gaat het overigens goed met uw zoon want ik lees berichten dat er onlangs een 15 jarige zwaargewond is geraakt door zoiets.

Beoordeel dit antwoord:

Ik ben het nog eens nagegaan maar voor joyriding zonder geweldpleging (dus zonder een ruit van de auto te hebben ingeslagen of te hebben ingebroken in de woning om de sleutel te bemachtigen) keert uw verzekeraar alleen uit als de betreffende auto niet verzekerd was. Als de eigenaar van de auto dus wel een wa-verzekering met beperkte cascodekking heeft voor de auto dan valt het onder deze verzekering. Kortom de eigenaar van de auto zal een beroep moeten doen op zijn eigen autoverzekering.

Beoordeel dit antwoord:

Allereerst: als de politie er nog niet bij betrokken is, moet je deze niet zelf op het idee brengen aandacht te besteden aa je zoon, dus niet bellen dan, wel zelf opvoeden.
Verder zoek de verzekeringspolis van je eigen WA-verzekering erbij. Je bent als ouder van het minderjarige kind aansprakelijk op grond van de wet.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag