Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Onlangs wilde wij ons huis te koop zetten, daarvoor is een makelaar langs geweest voor een vrijblijvend gesprek.
Na dit gesprek hebben wij gezegd om wel met hem in zee te willen, zij zou het contract opmaken en in de loop van de week langs brengen.
Ook werd er een afspraak gemaakt voor de foto's maar mijn bij navraag bij onze adviseur was het beter om het huis niet te koop te zetten.
Omdat mijn man niet 100 % zeker is dat hij een nieuwe hypotheek zal krijgen (omdat zijn vorig huis met restschuld is verkocht en NHG dit op hun nek heb genomen)
Hij heeft direct de makelaar ingeschakeld en zij zei ook dat het beter was om geen risico te nemen.

Vervolgens belde zij later terug dat er wel kosten aan verbonden zat (250,- ) omdat zij al wat bij funda had opgevraagd.

Heeft de makelaar recht op intrekkingskosten bij intrekking van de opdracht terwijl we niets getekend hebben.
En zo ja kan ik vragen om te zien waarvoor ze die kosten heeft gemaakt of die daad werkelijk zo is.

Ik hoor graag van u.

M.v.g.

In het geval dat de makelaar niet is aangesloten bij de Nederlandse vereniging van makelaars:
Er kan sprake zijn van een mondeling overeenkomst. Dat de afspraken nog niet op papier stonden, maakt geen verschil. Indien er sprake is van een mondelinge overeenkomst, dan mag de makelaar de kosten die hij reeds heeft gemaakt bij u in rekening brengen mits dit is besproken tijdens het gesprek. Anders bent u niet akkoord gegaan met dit onderdeel van de overeenkomst.

In het geval dat de makelaar wel is aangesloten bij de Nederlandse vereniging van makelaars:
Uit art. 17 van de Algemene Consumentenvoorwaarden van de Nederlandse vereniging van makelaars volgt dat (de hoogte van de) vergoeding voor reeds gemaakte kosten voorafgaand dient te worden overlegd met de consument en dat deze afspraken op schrift moeten zijn gesteld. Indien dit niet het geval is, mag de makelaar de kosten niet aan u doorberekenen.

Ten slotte mag u altijd een specificatie van de kosten opvragen. Dit is zelfs aan te raden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u wel voor reactie, ga zowiezo dan een specificatie opvragen en even kijken of deze makelaar aangesloten is bij de NVM.Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag