Stel vraag

Particulier


Nog geen reactie gekregen vandaar nogmaals mijn vraag.


Geachte juristen,


Pro-forma appel-dagvaarding is niet tijdig op de roldatum aangebracht. Roldatum valt niet binnen maar na appeltermijn.

Is onderstaande dan van toepassing?

art 125 lid 5 De aanhangigheid van het geding vervalt indien het exploot van dagvaarding niet uiterlijk op het in het tweede lid vermelde tijdstip ter griffie is ingediend, tenzij binnen twee weken na de in de dagvaarding vermelde roldatum een geldig herstelexploot is uitgebracht.


Bedankt alvast

In artikel 343 Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (Rv) is het volgende bepaald:

Het hoger beroep wordt aangevangen door een dagvaarding in dezelfde vorm en met dezelfde vereisten als die in eerste aanleg, zonder dat zij de middelen waarop het hoger beroep gegrond is, behoeft uit te drukken. Artikel 111, tweede lid, onder i, en derde lid, is niet van toepassing. In aanvulling op artikel 111, tweede lid, vermeldt de dagvaarding ook de gevolgen van niet tijdige betaling van het griffierecht.

Zelf ga ik er hierdoor van uit dat artikel 125 lid 5 ook van toepassing is op de appèl dagvaarding. Zeker weten doe ik het niet. Ik Wellicht dat een van mijn collega's op dit forum een en ander voor u kan aanvullen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw reactie!

Het zou mooi zijn als een van uw collega's nog aanvullende info zou kunnen geven.


Art. 125 Rv is ook van toepassing op hoger beroep. Een hoger beroep is tenslotte ook een 'geding'. Dit houdt dus in dat in het geval de dagvaarding niet op tijd is betekend, er geen hoger beroep meer kan worden ingesteld. Dit tenzij je binnen twee weken een herstelexploot indient. Overigens kan de wederpartij ook nog de dagvaarding indienen bij de rechtbank, in het geval de procedure op bepaalde punten gunstig voor de wederpartij kan uitpakken. Check dit dus even.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Vriendelijk dank voor uw reactie.

Ja, het is mij bekend dat de wederpartij de dagvaarding ook in had kunnen dienen.

Aangezien de advocaat die voor mij de pro-forma dagvaarding heeft laten betekenen maar deze niet wilde overhandigen aan mij (vertrouwensbreuk maakte voor mij verdere samenwerking onmogelijk) is de beroepstermijn verstreken. Overigens lees ik dat je voor het indienen van een herstelexploot je moet beschikken over de originele dagvaarding en die had/heb ik nog steeds niet.

Overigens de kans dat de wederpartij de dagvaarding in zou dienen was niet aanwezig. Juist alles is in het werk gezet om hoger beroep te verhinderen. In eerste aanleg zijn er namelijk cruciale stukken die belastend waren voor de wederpartij achtergehouden. Deze stukken waren bekend bij mijn advocaat als bij de advocaat van de wederpartij in eerste aanleg.


Bij het indienen van een herstelexploot moet inderdaad in de regel de betekende dagvaarding worden meegestuurd. In het geval deze niet meer in jouw bezit is, dan kan, in overleg met de rechtbank, worden volstaan met een kopie van de dagvaarding en een bewijs dat deze is betekend aan de wederpartij.

Ik zie overigens haakjes voor het aanspreken van de advocaat vanwege een beroepsfout, namelijk het laten verstrijken van de beroepstermijn.
Mocht je hierover meer willen weten, dan hoor ik dit wel.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag