Wonen, Buren
Particulier
In die 27 jaar is het gezamenlijk dragen van de kosten w.o de hypotheek, verbouwingen en onderhoud, aanschaf van spullen in toenemende mate gelijkwaardig gedragen. Omdat de vriendschap ons beiden dierbaar is ben ik op zoek naar een manier een objectief beeld te krijgen van de rechten, verplichtingen en ruimte die er door deze vorm van samenleven voor elkaar en naar elkaar toe zijn ontstaan. Met doel: als het moment van uit elkaar gaan daar is dit in harmonie te kunnen realiseren. Welke mogelijkheden ziet u en/of welke adviezen heeft u?
Wellicht dat een mediator hier een rol in kan spelen als u toch een buitenstaander als begeleider wilt. Dit gebeurt ook bij scheidingen waarbij beide partners niet tegenover elkaar maar met elkaar tot goede afspraken willen komen. Niet wat juridisch mogelijk is maar wat u beiden als rechtvaardig/eerlijk ervaart is dan leidend.
Mocht u daar niet voor kiezen; als u beiden gelijkwaardig in de kosten van de huishouding heeft bijgedragen zou de verdeling fifty fifty zijn. U zou de verkoopprijs van de woning delen na aftrek resterende hypotheeksom. Een uitzondering kunt u maken voor met name roerende zaken die prive eigendom zij resp. die een van u al had voordat u ging samenwonen of verkregen heeft ui een erfenis, duurdere aanschaffingen die u van uw eigen geld/voor eigen gebruik heeft aangeschaft b.v. geluidsinstallatie, auto, kunst, verzamelingen etc.
U wilt in harmonie de gewezen affectieve relatie financieel afwikkelen: het is dan verstandig om gezamenlijk een mediator in te schakelen die tevens gedegen kennis heeft van het familierecht. Ik beveel u in dat geval een advocaat- scheidingsmediator aan
die is aangesloten bij de Vereniging van Familierechtadvocaten en Scheidingsmediators (VFAS).
Ik ben daar zelf ook lid van en kan u bij de afwikkeling bijstaan.