Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Na een dienstverband van ruim 7 jaar dreigt hieraan een einde te komen. Werkgever vraagt ontslag aan om economische redenen. Er zijn diverse BV's binnen de holding. Is de werkgever verplicht een vergoeding te verstrekken ook al is het resultaat van de BV waarvoor ik werkzaam ben momenteel negatief?

Tenzij in je contract of een CAO staat dat je er recht op hebt (vrijwel nooit het geval), wordt een verplichting tot betalen van een ontslagvergoeding uiteindelijk alleen vastgesteld door een kantonrechter op basis van alle omstandigheden van het geval.

Het blijft dus meestal een beetje gissen.

Na een dienstverband van 7 jaar ontslagen worden wegens een slechte financiële situatie van het bedrijf (ik ga er maar even van uit dat dit de ontslaggrond zal zijn) leidt niet vaak tot een ontslagvergoeding, maar bijkomende omstandigheden zouden dit anders kunnen maken (arbeidsongeschiktheid, verkeerde ontslagvolgorde, vermoeden van overgang van onderneming, etc.).

En het is inderdaad ook zo dat normaal gesproken de holding niet aangesproken kan worden voor het betalen van een ontslagvergoeding die een daaronder hangende b.v. zelf niet meer kan betalen. Daar zijn wel de nodige uitzonderingen op, maar die komen (wat mij betreft helaas veel te) weinig voor.

Overigens zul je voor een evt. ontslagvergoeding doorgaans zelf naar de kantonrechter moeten, met alle risico's en kosten van dien, tenzij de werkgever kiest voor de ontbindingsprocedure bij de kantonrechter of je er zelf een regeling uit weet te onderhandelen.

Ik adviseer je om sowieso een arbeidsrechtjurist in de arm te nemen voor deze zaak. Als je een rechtsbijstandverzekeraar hebt of lid bent van een vakbond kun je daar terecht, zo niet dan kun je overwegen contact op te nemen met mij of één van de andere arbeidsrechtjuristen hier. Wij helpen je graag tegen - altijd - een redelijk tarief.

Succes & vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag