Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Na 40+ jaar dienstverband ben ik wegens een chronische ziekte na keuring bij het UWV (na 2 jaar ziek thuis) recent afgekeurd. Daarmee stopt de loonsverplichting voor de werkgever.

Mijn werkgever geeft aan misschien mijn dienstverband aan te willen houden. Dat loopt vanaf nu nog 36 maanden tot mijn pensioen. Op deze manier lijkt de werkgever de transitievergoeding te willen ontlopen.

Na een lange zoektocht online kom ik de term 'slapende werknemer' dan vaak tegen als een werknemer die wel formeel nog in dienst is, maar niet betaald krijgt.
Nu vraag ik mij af of een werkgever dit zomaar mag doen? En ook voor onbepaalde tijd?

Het lijkt mij namelijk dat elke werkgever op deze manier voor elke afgekeurde een exit-strategie heeft gevonden via deze manier (gezien 100% afgekeurden toch niet meer kunnen werken). Dan kan je ook iemand van 30 tot aan de pensioenleeftijd aan het lijntje houden. De eventuele nadelen die ik gevonden heb voor werkgevers vallen al snel weg tegen de transitievergoeding. En voordelen voor mij lijken er niet te zijn met een slapend dienstverband (of mis ik iets?).

Het geheel van een slapend dienstverband lijkt mij in strijd met het idee van een transitievergoeding die juist ook aan afgekeurden dient uitgekeerd te worden.

De werkgever omzeilt duidelijk de regels en dit kan inderdaad strijd opleveren met de wet. Deze constructie van de werkgever is voor hem ook niet zonder risico. De werkgever blijft namelijk verantwoordelijk voor uw re-integratie en mocht u toch weer kunnen werken in de toekomst, dan kan uw dienstverband weer actief worden.

In dit geval kunt u overwegen om zelf een ontbindingsverzoek in te dienen bij de kantonrechter. Bij ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever kunt u in aanvulling op de transitievergoeding recht hebben op een billijke vergoeding. Het is nog niet duidelijk of het in stand houden van een slapend dienstverband als ernstig verwijtbaar wordt beschouwd omdat hier nog weinig uitspraken van zijn. U kunt dus wel overwegen om zelf naar de rechter te stappen om in ieder geval de transitievergoeding en mogelijk ook een billijke vergoeding te eisen. Mocht u hierbij hulp nodig hebben dan kunt u mij altijd benaderen voor advies.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag