Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Mijn zoon (13 jr) heeft een aanrijding gehad en heeft daarbij zijn arm gebroken:
Hij zat op de fiets en sloeg links af en de automobilist die rechtdoor ging heeft mijn zoon daarbij geraakt en heeft nu lichte schade aan zijn auto.
De automobilist is aansprakelijk voor de schade en wil deze verhalen op zijn verzekering.
De automobilist heeft ons gevraagd naar ons polisnummer. Maar wij hebben geen WA-verzekering afgesloten. Wat nu?

Allereerst wens ik uw zoon een spoedig herstel toe.
Als de automobilist aansprakelijk is voor de schade dan dient hij dit te melden bij zijn verzekeraar. Hij zal dan de schade van uw zoon moeten vergoeden. U doet er goed aan een letselschadespecialist in te schakelen die kan opkomen voor de belangen van uw zoon. De te maken juridische kosten zal ook moeten worden vergoed door diens verzekeraar. Als u wilt kan ik u kosteloos bijstaan in deze zaak.
Neemt u daartoe desgewenst direct en vrijblijvend contact met mij op. Klikt u op de button naast dit antwoord.

Beoordeel dit antwoord:

Goedemiddag,

Wat vervelend dat uw zoon betrokken is geraakt bij een ongeval. Ik wens hem van harte beterschap!

Omdat het gaat om een ongeval tussen een fietser en een gemotoriseerd voertuig (auto) is artikel 185 Wegenverkeerswet van toepassing. Omdat uw zoon nog geen 14 jaar is geldt de in dit artikel neergelegde 100% regel van toepassing.

Deze regel komt op het volgende neer: als de voetganger of fietser ten tijde van het ongeval niet ouder is dan 13 jaar, is de eigenaar van het gemotoriseerde voertuig altijd aansprakelijk ook al heeft deze geen enkele schuld en is het ongeval volledig te wijten aan de voetganger of fietser.

Kortom: de automobilist is aansprakelijk voor het ontstaan van het ongeval. Het doorgeven van jullie polisnummer is zodoende niet nodig. Zou de automobilist een vordering indienen op de WA verzekering dan zou deze worden afgewezen. Nu jullie geen polis hebben afgesloten kunnen jullie deze gegevens ook niet doorgeven.

Graag zou ik daarom persoonlijk met u in contact komen om de situatie eens goed door te spreken. Als belangenbehartiger voor slachtoffers van ongevallen kan ik, als jurist, u, gegarandeerd kosteloos, juridische bijstand verlenen en helpen met het verhalen van uw kosten en de door u geleden schade.

Aandacht, begrip en communicatie zijn hierbij altijd mijn uitgangspunt.

Mocht u hieraan behoefte hebben, neem dan contact met mij op. Ik sta u graag te woord.

Beoordeel dit antwoord:

Uit uw verhaal maak ik op dat uw zoon als fietser deelnam aan het verkeer en het slachtoffer is geworden van een ongeval. Bij dit ongeval was een auto betrokken. Omdat uw zoon als ongemotoriseerde verkeersdeelnemer gezien wordt als een zwakke verkeersdeelnemer ten op zichte van de gemotoriseerde verkeersdeelnemer is artikel 185 WVW van toepassing. Dit betekent dat uw zoon als ongemotoriseerde verkeersdeelnemer speciale bescherming geniet als het gaat om de aansprakelijkheid. Als geen sprake is van overmacht aan de kant van de sterkere verkeersdeelnemer dan heeft de zwakkere verkeersdeelnemer sowieso recht op vijftig procent vergoeding van de schade. De beoordeling of een hogere percentage vergoeding kan worden verkregen gaat via de weg van artikel 6:101 BW en de vraag of er sprake is van eigen schuld aan de zijde van de zwakkere verkeersdeelnemer. De bewijslast met betrekking tot eigen schuld rust op de sterkere verkeersdeelnemer en diens WAM-verzekeraar.

Omdat uw zoon ten tijde van het ongeval dertien jaar oud was geldt de regel die voortvloeit uit het Ingrid Kolkman-arrest van de Hoge Raad. In dit arrest is neergelegd dat aan kinderen beneden de veertien jaar geen eigen schuld in rekening kan worden gebracht. Oftewel: uw zoon heeft recht op een volledige vergoeding van zijn schade.

Hoe zit het dan met de schade van de sterkere verkeersdeelnemer? Hiervoor geldt dat artikel 185 WVW een reflexwerking kent. Dit houdt in dat de regel uit het Ingrid Kolkman-arrest ook andersom geldt wanneer de automobilist in het geval van uw zoon zijn schade wenst te verhalen. U hoeft de schade van de automobilist om die reden niet te vergoeden.

Omdat uw zoon letsel heeft opgelopen en er mogelijk een discussie met de automobilist kan ontstaan raad ik u aan om een advocaat in te schakelen die u en uw zoon hierbij kan bijstaan. De kosten voor de inschakeling van een advocaat komen voor vergoeding in aanmerking op grond van artikel 6:96 lid 2 BW.

Overigens mag u ook een jurist inschakelen. Maar dat raad ik in dit geval niet aan. Want als de automobilist besluit om te gaan procederen hebt u ook een advocaat nodig. Bovendien zijn advocaten gebonden aan gedragsregels. U weet dan zeker dat er geen gekke dingen kunnen gebeuren. Want advocaten vallen onder een tuchtrecht.

Als u toch besluit om een jurist in te schakelen moet u zeker navragen of deze jurist gebonden is aan een PIV-staffel. Dit is een overeenkomst die sommige juristen hebben afgesloten met verzekeraars over de vergoeding van de door de jurist gemaakte kosten. Deze vergoeding wordt gekoppeld aan de schade van het slachtoffer. Omdat uw zoon als minderjarige naast letsel mogelijk een geringe financiƫle schade heeft kan dit een prikkel vormen voor de jurist om niet teveel tijd aan de zaak van uw zoon te besteden. U kunt dat voorkomen door een in letselschade gespecialiseerde advocaat in te schakelen. Mocht u vragen hebben over de aansprakelijkheid, vorderbare schade of hoe de hazen lopen binnen de wereld van letselschade schroom dan niet om geheel vrijblijvend contact met mij op te nemen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag