Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn werkgever heeft bepaald (we hebben geen cao) dat we 1 keer in de 5 weken storingsdienst moeten draaien, dat houdt dan in gewoon doordeweeks 5 dagen van 9 tot 21 uur en erachteraan zaterdag en zondag van 9 tot 21 uur en dan ben je de maandag erna vrij.
Ook gebeurt er hetzelfde alleen ben je standbye dat je dus dezelfde diensten draait en alleen ben je de woensdag erna pas vrij dus dan werk je 9 dagen achtereenvolgend.
Is dit toegestaan of mag dit zomaar zonder bepaald worden ?? Het is ook zo dat je na 9 dagen werken ook kapot bent en dan ben je dus de woensdag pas vrij en dan 2 dagen meteen weer aan de gang en dan pas weer weekend.

Als ik het goed begrijp, is uw vraag hoeveel dagen u achter elkaar volgens de wet gevraagd mag worden te werken en op hoeveel vrije dagen of compensatiedagen u vervolgens recht heeft. Daarnaast of deze dagen mogen bestaan uit diensten met een arbeidsduur van standaard 12 uur.

Het is toegestaan dat u diensten van 12uur draait en een werkweek van 60uur, maar uw maandelijks gemiddelde is te hoog. Uw werkgever moet ervoor zorgen dat uw lange werkweken gecompenseerd worden met minder uren in een andere werkweek zodat u op een maandgemiddelde van maximaal 55u/week uitkomt en een 4-maandelijks gemiddelde van maximaal 48u/week. Daarnaast hebt u bij diensten van meer dan 10 uur recht op 45min pauze/dienst. Deze mogen gesplitst gebruikt worden met een minimum van 15min/pauze.

Naast 11 uur* rust waar u recht op heeft tussen diensten (bv. per nacht), heeft u wekelijks recht op 36 uur onafgebroken rust (bv. vrij weekend, mag oproepbaar zijn) of tweewekelijks 72 uur onafgebroken rust en maandelijks recht op 4 dagen vrij (2x48u geen arbeid en niet oproepbaar).

=> Het is toegestaan u als werknemer een langere werkweek te laten draaien zonder deze rust, maar dan heeft u recht op 3 dagen vrij (dus 1x72 uur rust i.p.v. 2x36 uur in twee weken). Dit kan doordeweeks 3 aaneengesloten dagen en weekend weer werken, of een lang weekend van 3 dagen, of gesplitst in 2 vrije periodes van elk min.32uur (in totaal 72u). In uw geval haalt u niet het minimum van 36 uur rust bij een storingsdienst, waardoor in de daaropvolgende week u niet maar 24u, maar minimaal 32u rust zou moeten krijgen (bij de gesplitste variant) in combinatie met een 2ex32u. D.w.z. 40u om tot 72 te komen, zoals een vrij weekend (oproepbaar weekend mag ook, dit doorbreekt niet de rusttijd).

Als ik het goed begrijp, moet u in een weekend waar u de daar op volgende maandag vrij krijgt, aanwezig zijn op het werk en als een oproep binnenkomt arbeid verrichten (de 5-wekelijkse storingsdienst). Dit noemt men een ‘aanwezigheidsdienst’ en kan enkel via cao opgelegd worden.
De overige weekenden, waar u de daar op volgende woensdag vrij krijgt, moet u stand-by staan. Als ik dit correct interpreteer, blijft u deze weekenden thuis, maar moet u wel bereikbaar zijn voor een oproep (waarvoor u arbeid moet verrichten). Dit noemt men ‘consignatie’.

=> Het is niet toegestaan u - zonder cao - aanwezigheidsdiensten op te leggen zoals een 5-wekelijkse storingsdienst waarbij u op de werkplek aanwezig moet zijn voor oproepen. Het is wel toegestaan u stand-by te laten zijn, met de opmerking erbij dat u 14 (losse) dagen per maand vrij moet zijn van oproepdiensten EN minimaal 2x twee aaneengesloten dagen (48uur) per maand volledig vrij krijgen van werk.

Daarnaast is het de vraag of van u verwacht mag worden op zondag arbeid te verrichten. Dit moet alleen als uit de aard van het werk of de bedrijfsomstandigheden voortvloeit dat werken op zondag noodzakelijk is. Bij de eerste (aard van het werk) moet dit contractueel vastgelegd zijn met u als werknemer en bij de tweede (bedrijfsomstandigheden) moet u om instemming gevraagd zijn met zondagwerk (als er een ondernemingsraad/medezeggenschapsorgaan is, moet instemming van dit orgaan gevraagd zijn). U hebt in ieder geval recht op 13 vrije zondagen per jaar.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag