Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn werkgever geeft aan onvoldoende financiƫle middelen te hebben om mij een nieuw contract voor bepaalde tijd te bieden op het moment dat mijn 2e contract voor bepaalde tijd verloopt.
In mijn contract is het volgende concurrentie / relatiebeding opgenomen:
"In ieder geval is het Werknemer verboden binnen een tijdvak van twee (2) jaar na de beƫindiging van de arbeidsovereenkomst - direct of indirect - klanten van Werkgever en / of klanten van aan Werkgever gelieerde en / of gebonden bedrijven - gezamenlijk nader te noemen: de Relaties - actief of passief te bewerken en / of te bedienen voor producten en diensten binnen de branche van de werkgever."
Is dit nu nog van toepassing, omdat het initiatief van het niet verlengen vanuit de Werkgever komt? Als het nog van toepassing is, welke beperkingen gelden er dan daadwerkelijk voor mij als ik voor een vergelijkbare werkgever in dienst treedt? En welke beperkingen zijn er voor mij als ik als zelfstandige zal starten in dezelfde branche?
Daarnaast heb ik mijn Werkgever (mondeling) verzocht om een lijst samen te stellen van Relaties die niet bewerkt zouden mogen worden. Zij zien er (schriftelijk) van af om een specifieke lijst op te stellen. Is dit in mijn voordeel? Welke ruimte geeft mij dit? Welke ruimte geeft hen dit?
Wat kan ik doen om te voorkomen dat er juridisch getouwtrek ontstaat?

Alvast erg veel dank voor u reactie!

Ook als het contract voor bepaalde tijd niet wordt verlengd door de werkgever dan bent u in beginsel aan het concurrentiebeding / relatiebeding gebonden en kunt u niet voor concurrenten of relaties aan de slag. Het weigeren om een lijst op te stellen zal in uw voordeel spelen wanneer de zaak voor de rechter komt maar dit gegeven is niet altijd van doorslaggevende betekenis. De duur van twee jaar zal wel al snel als te lang worden bestempeld.
Om juridisch getouwtrek te voorkomen is de enige manier toch echt om er met uw werkgever uit te komen. Als de reden van niet verlengen is dat de werkgever u niet meer kan betalen, dan zou uw werkgever toch met u mee moeten denken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt Simon voor je snelle en heldere reactie!
Ik ga onderzoeken of mijn (voormalig) Werkgever bereid is om hier over te spreken.

Mochten er collega's van je zijn die hier een aanvulling op hebben of een andere mening hebben. Dan hoor ik dat uiteraard ook graag.

Vriendelijke groet!



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag