Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Mijn vriend is verdachte in een strafzaak. Hij is hierdoor echter zeer depressief geworden en komt eigenlijk nergens meer toe. Hij ziet het dan ook niet zitten om voor zijn zaak een advocaat in te huren. Er is wel een advocaat bij zijn aanhouding geweest, maar van deze advocaat hoort hij niets meer en hij is ook op dit moment niet in staat om daar zelf contact mee op te nemen. Nu is hij door de reclassering opgeroepen voor een onderzoek. Ook schijnt er een zittingsdatum te zijn, maar dit weet hij alleen via de reclassering en niet via zijn advocaat. Hij heeft nog geen dagvaarding ontvangen. Er zijn nog veel onduidelijkheden. Zo weet hij niet eens wat hem precies ten laste wordt gelegd. In zijn belang zou ik wel graag een goede advocaat op de zaak willen. Kan ik zelf met een advocaat contact opnemen om te overleggen zodat hij toch goed vertegenwoordigd wordt.

Laat ik beginnen met de volgende opmerking:
als er daadwerkelijk een zittingsdatum is vastgesteld, zal uw vriend binnenkort gedagvaard worden. In die dagvaarding is ook de tenlastelegging opgenomen. Dat wordt hem dan vanzelf duidelijk. Totdat hij een dagvaarding heeft ontvangen met daarin de zittingsdatum, kunt u er niet vanuit gaan dat de zaak op die datum zal dienen. U kunt wat dat betreft de dagvaarding afwachten; daarmee wordt alle onduidelijk vanzelf weggenomen.
Ondertussen is het waarschijnlijk verstandig aan het onderzoek mee te werken.

Uiteraard kunt u contact opnemen met een advocaat - uw vriend is echter degene die door de advocaat vertegenwoordigt zal worden en de advocaat zal dan ook onmiddellijk naar hém vragen. Toch kan het wellicht helpen uw vriend op die wijze met een advocaat in contact te brengen, en wat dat betreft is het aan te raden niet de dagvaarding af te wachten, maar alvast op zoek te gaan. De dagvaarding wordt soms maar kort voor de zitting verzonden en het is belangrijk dat uw vriend genoeg tijd heeft om zijn met de advocaat te bespreken. Ook kan de advocaat in de gaten houden of tijdens het onderzoek de rechten van uw vriend niet geschonden worden.

Ondertussen kunt u uw vriend proberen duidelijk te maken dat als hij inderdaad voor de rechter zal moeten verschijnen, het verstandig is een advocaat in de arm te nemen. Een strafproces kan ingrijpend zijn en het is begrijpelijk dat dit van invloed is op het leven van uw vriend. Een strafadvocaat kan dit proces wat begeleiden en kan zijn vragen beantwoorden.
Druk uw vriend op het hart dat deze strafzaak niet onoverkomelijk is en dat juist het inschakelen van een advocaat veel goeds kan doen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag