Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Mijn vriend is van achter aangereden. Zijn auto en die van zijn achterganger zijn waarschijnlijk beide total loss.
Mijn vriend moest plotseling remmen omdat er een spookrijder aan kwam. Deze wist op tijd opzij te gaan en is er verder schade vrij vanaf gekomen.
De vrouw die tegen het verkeer inreed heeft een verklaring afgelegd bij de politie.
Wie is er aansprakelijk en is dit alleen een verzekeringskwestie?

Goedemorgen,

Allereerst hoop ik dat het goed gaat met uw vriend. Ik kan me voorstellen dat het wel even schrikken is als je geconfronteerd wordt met een spookrijder.

De spookrijder kan aansprakelijk gesteld worden. Dit is inderdaad een verzekeringskwestie.

U mag altijd vrijblijvend contact met mij opnemen om een en ander door te spreken.

Beoordeel dit antwoord:

U vraagt wie er aansprakelijk is en of dit een verzekeringskwestie betreft.

In principe betreft dit inderdaad een verzekeringskwestie. Wanneer de auto WA + casco verzekerd is dan kunt u het best het een en ander via uw WAM-verzekeraar laten regelen voor wat betreft de voertuigschade.

Juridisch gezien adviseer ik om, op basis van de informatie die u schetst, op grond van artikel 6:162 BW juncto artikel 19 RVV de WAM-verzekeraar van de auto die achterop de auto van uw vriend is ingereden aansprakelijk stellen. Dat heeft te maken met het feit dat uw vriend geen moeite zal hebben om aan te tonen dat iemand achterop zijn auto is gereden. De schade spreekt voor zich. Dit is een schending van artikel 19 RVV. Hiervoor is de bestuurder van de andere auto aansprakelijk te houden. Op grond van artikel 6 WAM heeft uw vriend een rechtstreeks vorderingsrecht op de WAM-verzekeraar.

Maar dit is de jurist die spreekt. Gevoelsmatig begrijp ik dat uw vriend liever de spookrijder aansprakelijk stelt. Temeer daar het ongeval geheel door diens toedoen lijkt te zijn ontstaan. Uw vriend kan echter in een lastige bewijspositie terecht komen wanneer hij besluit om de spookrijder aansprakelijk te stellen. Uw vriend zal namelijk mogelijk moeten aantonen dat de ander op diens weghelft terecht is gekomen (schending artikel 3 lid 1 RVV). Zeker in het geval dit ontkent wordt door de spookrijder. Mogelijk dat de bestuurder die achterop de auto van uw vriend is gebotst een verklaring hierover heeft afgelegd. Bijvoorbeeld op een wederzijds ingevuld aanrijdingsformulier. Dan is de bewijslast waarschijnlijk wel rond te krijgen.

Oftewel: hebt u een verklaring van de andere automobilist die achterop de auto van uw vriend is gebotst? Hebt u de stukken van de politie in uw bezit waaruit het een en ander blijkt? Afhankelijk van deze informatie kunt u goed bepalen wie uw vriend het best aansprakelijk kan stellen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag