Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Mijn Schoonmoeder is gevallen met de fiets bij wegwerkzaamheden, in een overgang van fietspad, waar haaks een tegelpad op is gemaakt zat een onverhard stuk van 6-9 cm.

Hier is het stuur de verkeerde kant op geklapt en is ze achterwaards links van de fiets gevallen.

Helaas is hierbij is de heup verbrijzelt en de pols zeer vervelend gebroken.

De fiets die nog maar een maand oud is heeft veel schade.

Mocht de revalidatie lang duren tot na de vakantie dan is er ook nog de mogelijk dat haar inkomen wegvalt (gastouderopvang thuis).

Graag wil ik vragen wat onze mogelijkheden zijn.

We hebben de gemeente en of bouwbedrijf nog niet geïnformeerd.

Situatie foto's zijn per mail op te vragen bij mij.

Beste meneer, mevrouw,

Ik begrijp dat uw schoonmoeder met de fiets is gevallen. Dit is gebeurd tijdens wegwerkzaamheden in een overgang van fietspad naar tegelpad. Tussen beide paden zit een onverhard stuk van zes tot negen centimeter. Allereerst wens ik uw schoonmoeder veel sterkte toe met haar herstel.

U vraagt wat de mogelijkheden zijn voor uw schoonmoeder. Ik neem aan dat u graag wilt weten of zij haar schade kan verhalen op de gemeente of het bouwbedrijf. Vanuit juridisch oogpunt dient de vraag gesteld te worden of de wegbeheerder aansprakelijk kan worden gehouden voor dit ongeval, omdat het pad niet voldeed aan de eisen die aan de inrichting van een pad mogen worden gesteld of omdat er sprake is geweest van een gevaarzettende situatie. Grondslag is primair artikel 6:174 BW en subsidiair artikel 6:162 BW (al dan niet in combinatie met artikel 6:171 BW).

De wegbeheerder dient ervoor te zorgen dat een weg zodanig wordt ingericht dat die geen gevaar oplevert voor de veiligheid van weggebruikers. De eisen die aan de inrichting van een weg mogen worden gesteld hangen nauw samen met de verwachting die men van de desbetreffende weg mag hebben. Tegen bestaande gevaren dient door de wegbeheerder adequaat te worden gewaarschuwd. Anderzijds zullen weggebruikers er bij de door hen in acht te nemen voorzichtigheid rekening mee moeten houden dat wegen niet steeds in perfecte staat verkeren.

Bij de beantwoording van de vraag of in een bepaalde situatie ter waarborging van de veiligheid maatregelen worden gevergd, moet niet alleen worden gelet op de mate van waarschijnlijkheid waarmee de niet-inachtneming van de vereiste oplettendheid en voorzichtigheid kan worden verwacht, maar ook op de grootte van de kans dat daaruit ongevallen ontstaan, op de ernst die de gevolgen daarvan kunnen hebben en op de mate van bezwaarlijkheid van de te nemen veiligheidsmaatregelen. Daarbij kan voor het geval de aansprakelijkheid op een overheidslichaam rust mede betekenis toekomen aan de hem toekomende beleidsvrijheid en ter beschikking staande financiële middelen. De op de wegbeheerder rustende zorgplicht strekt niet zo ver dat hij rekening dient te houden met weggebruikers die niet de in het algemeen te vergen voorzichtigheid in acht nemen.

Op grond van artikel 150 Rv dient uw schoonmoeder te stellen en te bewijzen dat het pad niet voldeed aan de eisen die in deze omstandigheden eraan mogen worden gesteld. Veel hangt dus af van de omstandigheden ter plaatse. Ik raad daarom aan om zoveel mogelijk bewijzen te verzamelen (foto's ongevalslocatie en de situatie daaromheen, verklaringen van eventuele getuigen, etc). Het is belangrijk om eerst bewijzen te verzamelen voordat overgegaan wordt tot het versturen van een aansprakelijkstelling naar bijvoorbeeld de wegbeheerder. Mijn ervaring is namelijk dat wegbeheerders na een aansprakelijkstelling de situatie aanpassen en als u dan geen bewijzen bezit dan is het niet meer mogelijk om deze te verzamelen. Ook is het verstandig om bepaalde stukken bij de wegbeheerder (vaak overheidsorgaan) op te vragen via een Wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur). Deze informatie kan soms helpen om aan te tonen dat de wegbeheerder aansprakelijk is.

Mocht uw schoonmoeder hulp kunnen gebruiken van een letselschadeadvocaat dan wil ik gerust kijken wat haar mogelijkheden zijn. Mijn werkzaamheden zijn voor mijn klanten kosteloos. Ik verhaal mijn kosten op grond van artikel 6:96 BW op een aansprakelijke tegenpartij. Het risico van de verhaalbaarheid van deze kosten draag ik. Dit betekent dat ik geen kosten in rekening breng als een (aansprakelijke) tegenpartij deze niet wil vergoeden. Mijn contactgegevens kunt u vinden door rechts in uw scherm op mijn naam te klikken.

Met vriendelijke groet,

Marcel Schreijer

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag