Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn ouders zijn gescheiden. Mijn vader is inmiddels overleden maar had met een nieuwe partner een geregistreerd partnerschap en hadden een testament op de langst levende. Mijn vraag is: heeft mijn moeder nog recht op levensverzekeringen die uitgekeerd zijn na de scheiding maar die zijn opgebouwd gedurende hun huwelijk?

In principe niet. Door de ontbinding van de huwelijksgemeenschap en de verdeling daarvan kan uw moeder geen rechten meer uitoefenen over wat er daarna in het vermogen van uw vader is gevallen. Ofwel: met de echtscheiding zijn de twee vermogens van uw ouders compleet van elkaar gescheiden. Alles wat daarna aan uitkeringen of inkomsten in het vermogen van de andere partner valt, heeft dan niets meer met het vermogen van de eerste partner te maken.

Het is een ander verhaal als uw moeder de begunstigde was van een levensverzekering op basis waarvan uitkeringen aan uw vader zijn gedaan, maar in dat geval zijn er fouten aan de kant van de verzekeraar gemaakt en daar ga ik nu niet van uit. Uw vader heeft dan uitgekeerd gekregen waar hij recht op had en daarvoor, bij de verdeling van de huwelijksgoederengemeenschap, heeft uw moeder gekregen waar zíj recht op had. Wat er ná die verdeling met uw vaders vermogen is gebeurd, heeft dus in principe niets met dat van uw moeder te maken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag