Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Mijn man heeft 19 dec 2017 een nieuwe heup gekregen in een ziekenhuis in Tongeren. Het volgende is gebeurd......tijdens de operatie is mijn man bijgekomen...(echt volledig wakker) en bleek dat ze hem narcose hadden gegeven voor iemand van 40 kg in plaats van 78 kg. We zijn nu 5 weken verder en hij schreeuwt nog elke keer als ie slaapt.Hij slaapt de hele dag,eet slecht en staart maar voor zich uit.Kortom,mijn man is mijn man niet meer sinds hij uit het ziekenhuis ontslagen is. Ik weet niet of ik er goed aan doe om dit hier neer te zetten,maar hopelijk kunnen jullie mij vertellen waar ik dan wel moet zijn.

Wat een vervelende situatie! Ik wens uw man in ieder geval veel beterschap toe.
In beginsel kan het ziekenhuis aansprakelijk worden gesteld als er cruciale fouten zijn gemaakt die het ziekenhuis kan worden toegerekend. U kunt denken aan protocollen die niet goed zijn opgevolgd. U dient wel met bewijzen te komen en uw standpunt goed te onderbouwen.

Beoordeel dit antwoord:

Als eerste wens u beiden veel sterkte toe met deze nare situatie. Ten tweede;

Een arts, verpleegkundige of andere zorgverlener kan tijdens uw behandeling een fout maken, waardoor u letselschade oploopt. Daar is een ziekenhuis aansprakelijk voor te stellen. Het ziekenhuis is aansprakelijk voor letselschade die wordt veroorzaakt door iemand die in het ziekenhuis werkzaam is. Dit kan een dokter zijn, maar ook een specialist die is ingehuurd door het ziekenhuis.

Bij letselschade door een medische fout kunt u het ziekenhuis zelf aansprakelijk stellen. Het dient dan wel te gaan om een verwijtbare fout, en niet om een complicatie. Het is lastig om te bepalen of er sprake is van een verwijtbare fout of een complicatie. Tijdens operaties moeten er protocollen worden nageleefd die in uw situatie hoogstwaarschijnlijk zijn misgegaan.

Beoordeel dit antwoord:

Wat een ontzettend vervelende situatie is dit voor uw man, maar ook voor u. U bent inderdaad op het juiste adres om uw vraag te stellen.

Ik zie dat collega's al een antwoord hebben gegeven over de aansprakelijkheid van het ziekenhuis. Het klopt inderdaad dat een ziekenhuis aansprakelijk te stellen is als er sprake is van een verwijtbare fout.

Het viel mij echter op dat u schrijft dat uw man is geopereerd in Tongeren. Ik denk dat ik het goed heb gezien, dat dat Tongeren in België is. Als dat inderdaad zo is, dan moet u er rekening mee houden dat de vraag of het ziekenhuis aansprakelijk is, naar Belgisch recht moet worden beantwoord. België kent verder een ander systeem dan in Nederland als het gaat om medische ongevallen en de kosten van een belangenbehartiger worden niet (altijd) vergoed.

Ik ben als letselschadejurist ook gespecialiseerd in het Belgische recht en heb verschillende medische foutzaken in België in behandeling. Ik kan u dus zeker verder van dienst zijn en adviseren als u daar belangstelling voor heeft. Neemt u in dat geval gerust contact met mij op.

In ieder geval veel sterkte! Uw reactie wacht ik met belangstelling af.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag