Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn golfvereniging heeft middels de ledenvergadering twee verplichte afnames ingesteld.
1) verplicht 25 euro ballenafname. Deze afname geldt voor alle leden. Sommige leden hebben een abonnement voor de kleine baan (contributie € 130 p/j). Mag de golfvereniging alle leden verplichten dit af te nemen?

2) voor de leden van de grote baan is tevens een verplichte afname van € 50 voor de horeca. De horeca wordt door een derde partij uitgebaat. Mag de golfvereniging de leden van de grote baan deze afname verplichten (contributie is vanzelfsprekend fors hoger dan de hierboven genoemde € 130)?

Beste,
Zoals ik het nu begrijp is dit een verandering in de statuten van uw vereniging. Dat kan, maar daar zijn wel specifieke regels voor gesteld conform art. 2:42 BW:

Artikel 42
1.
In de statuten van de vereniging kan geen verandering worden gebracht dan door een besluit van een algemene vergadering, waartoe is opgeroepen met de mededeling dat aldaar wijziging van de statuten zal worden voorgesteld. De termijn voor oproeping tot een zodanige vergadering bedraagt ten minste zeven dagen.
2.
Zij die de oproeping tot de algemene vergadering ter behandeling van een voorstel tot statutenwijziging hebben gedaan, moeten ten minste vijf dagen vóór de vergadering een afschrift van dat voorstel, waarin de voorgedragen wijziging woordelijk is opgenomen, op een daartoe geschikte plaats voor de leden ter inzage leggen tot na afloop van de dag waarop de vergadering wordt gehouden. Aan de afdelingen waaruit de vereniging bestaat en aan afgevaardigden moet het voorstel ten minste veertien dagen vóór de vergadering ter kennis zijn gebracht; de vorige zin is alsdan niet van toepassing.
3.
Het bepaalde in de eerste twee leden is niet van toepassing, indien in de algemene vergadering alle leden of afgevaardigden aanwezig of vertegenwoordigd zijn en het besluit tot statutenwijziging met algemene stemmen wordt genomen.
4.
Het in dit artikel en de eerste twee leden van het volgende artikel bepaalde is van overeenkomstige toepassing op een besluit tot ontbinding.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u voor de toelichting.

Ik begrijp hieruit dat de vereniging de leden kan verplichten om naast de reguliere contributie overige zaken af te nemen mits dit op de juiste manier via de ALV geregeld wordt.

Horeca consumptie bij een derde en ballen afname bij de golfshop kan dus verplicht worden. Dat heb ik correct begrepen?


Dat ligt eraan. Is dit een verandering van de regelgeving van uw vereniging die bij iedereen zal worden toegepast?

Beoordeel dit antwoord:

Als de ALV een beslissing maakt dan is het een weerspiegeling van wat de leden willen. Deze beslissing moet natuurlijk wel processueel in orde zijn, zoals beschreven in het vorige artikel en volgens de statuten en reglementen van uw vereniging. Dan is dat besluit bindend.

Beoordeel dit antwoord:

'Dat ligt eraan. Is dit een verandering van de regelgeving van uw vereniging die bij iedereen zal worden toegepast? '

Met deze vraag vroeg ik me af of dit echt veranderd is in de regelgeving, of een besluit is dat telt voor een bepaalde periode.
Maar in beide gevallen kan de ALV daar wel een beslissing over nemen, waarna het bindend is.

En over de vraag van de verschillen in de grote en de kleine golfbanen, dat gaat neem ik aan echt over de baancontributie zelf. Dus het verschil in die prijs zit hem dus ook in het grondoppervlak waar u op kunt spelen.
Is het zo dat de horecakosten nu alleen betaald worden door leden van de grote baan? En zo ja, waarom niet de mensen van de kleine baan?

De reden dat ik dit vraag is omdat het mij niet helemaal duidelijk is.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag