Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn ex wil ID kaart kind niet afgeven

Mijn ex en ik zijn 15 jaar geleden gescheiden. Vader ligt sinds kort regelmatig dwars.
Heeft ID kaart van ons kind op veilige plek en wil deze niet aan hem/haar afgeven.
Weigert handtekening voor zorg welke hij/zij zelf wenst. Weekend in Nederland weg, weigert handtekening. Vermoeden is ook dat dit gaat gebeuren in de zomervakantie waardoor hij/zij niet weg kan/mag. Is erg wispelturig, kan het ene moment aangeven tuurlijk teken ik en na enkele uren heeft hij zich bedacht en weigert.
Zo zijn er nog meer voorbeelden te geven.
Ik vind het een kwalijke zaak en heb het idee dat vader zijn bevoegdheden misbruikt ten nadelen van ons kind.
Vader heeft overigens al jaren lang psychische klachten, kan hij niks aan doen maar dit kan er wel voor zorgen dat dit onderliggend is voor de wispelturigheid en weigering.

Wat kan ons kind hiermee? Uiteraard weet ik dat een procedure een optie is, maar dit kan ook veel schade en verdriet teweeg brengen bij hem/haar. Hij/zij is kapot van verdriet, boos en weet zich geen raad, vader ligt dwars waardoor ons kind een beperkend gevoel heeft. Uiteraard is er vanuit ons kind veel liefde en loyaliteit naar vader en terecht. Maar dit is wel slopend, nog ruim een jaar en dan is hij/zij 18 jaar en mag alles zelf besluiten. Maar eerlijk een jaar is nog wel erg lang.

Ik hoop een reactie te mogen ontvangen met tips waar we mogelijk verder mee kunnen.

Ik benoem kind/hij/zij om te voorkomen dat dit verhaal mogelijk herkenning oproept.

Voor een vakantie of weekend weg in Nederland heeft u geen toestemming nodig. Indien u naar het buitenland wenst te reizen, zal er, nadat hij idd weigert hier toestemming voor te geven, eventueel een procedure moeten worden gestart waarbij de rechtbank dan de toestemming van vader kan vervangen en er wel zou kunnen worden gereisd. Soms kan het een idee zijn om naast de ID kaart die vader kennelijk heeft, ook een eigen paspoort aan te vragen. Uw zoon of dochter heeft dat namelijk zelf ook nodig. Ook zou in de procedure gevraagd kunnen worden dat de ID kaart door vader wordt afgegeven zodat uw kind dat vervolgens bij zich kan dragen en daar zo ook geen problemen meer over kunnen ontstaan. Desgewenst kunt u contact opnemen. Ik zou u in deze zaak kunnen bijstaan.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hai lieke,

Wat fijn zo snel een reactie. Mag ik nog aanvullende vragen stellen?

- wie start de procedure? Is dat het kind of ik als ouder?
- voor wie zijn de kosten? Is pro deo mogelijk als kind zelf procedure start? Of zijn ouders dan alsnog verplicht de kosten te betalen?
- u geeft aan dat de rechter vervangend toestemming kan geven voor vakanties, is dit mogelijk op voorhand (zonder geboekte reis) voor de duur dat kind 18 jaar is?
- kunnen er meerdere onderwerpen in 1 proces plaatsvinden? Te denken aan ID overhandigen, omgangsregeling wijzen op verzoek kind. Kind wil zelf bepalen wanneer hij/zij vader bezoekt.

Een procedure starten is niet wat bovenaan staat omdat dit natuurlijk de verhoudingen op scherp zet, iets wat we liever voorkomen.

Ook zijn we benieuwd hoe lang deze procedures duren.


Omdat het kind nog geen 18 jaar oud is, zult u deze procedure als ouder moeten starten. De kosten zijn dan voor u, maar er kan om een proceskostenveroordeling gevraagd worden in die zin dat de wederpartij (vader) een deel van de kosten aan u moet vergoeden. In het familierecht wijzen rechters dat overigens niet vaak toe. Het hangt van de hoogte van uw inkomen en van uw eventueel samenwonende partner af of u voor gesubsidieerde rechtsbijstand (een toevoeging) in aanmerking kunt komen. Op de website van de raad voor rechtsbijstand kunt u daar overigens alle informatie over vinden. U kunt geen vervangende toestemming vragen overigens als nog niet concreet duidelijk is waar u heen wenst te gaan op vakantie. Immers waar geeft men dan toestemming voor. De omgang, en de vervangende toestemming voor de vakantie en de afgifte van het ID kunnen volgens mij gewoon in 1 procedure worden behandeld. Ik kan helaas niet meer woorden typen in dit kader. Wellicht kunt u mij volgende week even bellen?

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag