Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn ex vrouw en ik zijn in mei 2014 van tafel en bed gescheiden en in okt 2016 is ons huwelijk daadwerkelijk ontbonden.
Mijn ex vrouw heeft de Duitse nationaliteit en ik de Nederlandse.
Bij ontbinding is er geen echtscheidingsconvenant opgemaakt aangezien het een scheiding was die soepel verliep. Met de komst van een nieuwe partner voor haar worden de samen gemaakte afspraken echter opeens niet meer nagekomen en ben ik simpelweg niet meer in staat onze gezamenlijke 3 kinderen te zien op maandelijkse basis.
Ook na herhaaldelijke verzoeken wenst zij die niet meer na te komen. Nu wil ik de afspraken die in haar voordeel waren ook niet meer nakomen en heb daarom een aantal vragen.

- Er is nooit vastgesteld wat ik aan alimentatie moet betalen. Nu lees ik echter dat er een groot verschil is in de Nederlandse een Duitse berekening hiervan. Ik betaal nu braaf ruim 1000 euro per maand. Heeft iemand contact met een Nederlandse advocaat die ik hiervoor in de armen kan nemen en hier ervaring mee heeft?
- Het huis waar mijn ex vrouw in woont is nog altijd ons gezamenlijke eigendom. Kan ik haar nieuwe partner de toegang hiertoe weigeren? Officieel ben ik namelijk nog steeds woonachtig in hetzelfde huis.
- Afgesproken was dat ik nagenoeg de gehele inboedel achter zou laten. Daarvoor zou mijn ex vrouw tot halverwege rijden met de overdracht van onze kinderen. Nu doet ze dat echter niet meer. Kan ik nu alsnog de halve inboedel opeisen? helemaal omdat ik er nog steeds woon op papier?

Het is een vervelend verhaal voor mij. Momenteel kan ik onze kinderen slechts 3 maal per jaar zien doordat we 400km uit elkaar wonen en ik uiteraard niet 2 keer 800km kan rijden in een weekend om mijn kinderen te zien en een hotel komt vanwege de financiele positie (1000 euro alimentatie) helaas ook niet äls mogelijkheid.

inhoudelijk:
Om te bepalen of het Nederlands of het Duitse recht geldt:
1) Heeft u voor het voltrekken van het huwelijk met uw ex-echtgenote bepaald welk recht het huwelijksvermogensregime beheerst? Dat recht geldt.
2) Zo niet, wat is uw eerste gezamenlijke verblijfplaats? Is de verblijfplaats in Nederland, dan geldt het Nederlandse recht, is de verblijfplaats gelegen in Duitsland, dan geldt het Duitse recht.

U begint met dat er geen echtscheidingsconvenant is opgemaakt. Ik ken uw situatie niet maar ik adviseer u wel een convenant op te stellen vanwege dit soort kwesties maar ook vanwege toekomstige kwesties zoals pensioenafspraken. U wil niet op uw 67ste voor verassingen komen te staan.

Anderzijds, aangezien er geen echtscheidingsconvenant is, zijn er volgens het Nederlands recht geen rechtens afdwingbare afspraken. In andere woorden: geen incasso, deurwaarder als u niet betaalt of minder betaalt.

Het staat u en uw ex-partner vrij samen te bepalen wat de hoogte van de alimentatie is. U geeft aan dat u maandelijks 1000 euro betaalt. Zijn jullie het niet eens over de hoogte van de alimentatie dan bestaat er daarvoor een tool op internet. Een advocaat heeft een meer accurate tool die ook door de rechtbank wordt gebruikt.

Naast de hoogte van uw en haar inkomen moet ook rekening gehouden worden met de behoefte. Voor de bepaling van de behoefte wordt gekeken naar de situatie toen u nog met uw ex-partner gehuwd was.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag