Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Mijn dochter is op haar fiets aangereden door een auto. zij had voorrang moeten verlenen maar zag de auto niet omdat een vrachtauto haar het zucht belemmerde. Ze had beter moeten opletten. Haar fiets is niet te repareren en de autimobilist heeft schade van zo'n 50 euro. Kan ik voor de aanschaf van een nieuwe fiets en de schadevergoeding aan de automobilist te aanspraak doen op de WAverzekering?

Ik begrijp dat uw dochter waarschijnlijk geen letsel heeft opgelopen. Dat is erg fijn.

Probleem voor de automobilist is dat fietsers extra beschermd worden in het verkeer. Zelfs als uw dochter geen voorrang heeft verleend moet de automobilist deels zijn eigen schade

Van belang is hoe oud uw dochter is.
Kinderen tot 14 jaar
Bij een aanrijding tussen een motorrijtuig en een fietser/voetganger jonger dan 14 jaar, is de eigenaar van het motorrijtuig nagenoeg altijd aansprakelijk voor allle schade die het kind oploopt.

Personen vanaf 14 jaar
Bij een aanrijding tussen een motorrijtuig en een kwetsbare verkeersdeelnemer van 14 jaar of ouder, is de eigenaar van het motorrijtuig minimaal voor 50% aansprakelijk voor de schade die de fietser/voetganger oploopt.

Beoordeel dit antwoord:

Hopelijk heeft uw dochter geen letselschade opgelopen. Als dat wel zo is, dan wens ik haar in ieder geval veel beterschap toe.

Het is inderdaad verstandig de schade te melden bij uw WA-verzekering (de verzekering heet in uw pakker waarschijnlijk AVP-verzekering, aansprakelijkheidsverzekering particulieren). Deze verzekering kan dan met de automobilist zijn schade regelen. De verzekeraar zal dan kijken naar de leeftijd van uw dochter en de omstandigheden van het ongeval en bepalen welk bedrag de automobilist vergoed kan krijgen. In ieder geval hoeft u deze schade dan niet zelf te betalen. Tenzij er een eigen risico is op de verzekering.

De schade aan de fiets van uw dochter zal de WA-verzekering niet vergoeden. De WA-verzekering betaalt namelijk alleen schade aan anderen. De schade aan de fiets moet u dus verhalen bij de automobilist. Daarbij is de leeftijd van uw dochter zeker van belang of u de gehele schade aan de fiets vergoed krijgt of een gedeelte (minimaal 50%).

Mocht u nog aanvullende vragen hebben, dan verneem ik dat graag van u.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag