Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mijn dochter gaat samen met een vriendin een appartement huren. De vriendin tekent het contract en is dus de officiƫle huurder. Mijn dochter betaalt aan haar de helft van de huurprijs.
De verhuurder is het hier mee eens.
We hebben op internet info gezocht en we denken nu dat het wettelijk allemaal in orde is maar ik ben bang dat we misschien iets over het hoofd zien.

Uw dochter is geen partij bij de huurovereenkomst. De verhuurder heeft blijkbaar wel toestemming gegeven dat uw dochter in het appartement woont. Ik raad u aan de toestemming schriftelijk te vragen om latere discussie te voorkomen. In veel huurcontracten staat namelijk standaard dat er geen gasten permanent mogen verblijven in de woning.

Juridisch is uw dochter echter niet 'officieel' huurder, ze heeft dus ook geen rechten als huurder. Dit betekent onder andere dat als de vriendin vertrekt of zou overlijden of worden ontruimd, de verhuurder niet verplicht is uw dochter als huurder te accepteren en haar dus kan vragen te vertrekken.

Om dit te voorkomen kan uw dochter de verhuurder vragen of ze medehuurder mag worden, door het huurcontract als huurder mee te ondertekenen. Dan heeft ze wel alle rechten (en alle plichten!) als huurder.

Tip: zoek ook uit hoe het zit met eventuele huurtoeslag voor uw dochter, aangezien ze geen huurder is in de situatie die u omschrijft.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag