Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mag zus moeder eigendommen opeisen binnen 12 uur na overlijden?

Het leven van mijn moeder was zwaar, voor haarzelf en voor iedereen die om haar heen stond (alcohol verslaving). Zij heeft 4 kinderen, het contact wast de laatste jaren summier (er was app contact en af en toe een bezoekje). Er is een bewindvoerder aangesteld om haar financiƫn te regelen daar zij er zelf een potje van maakte en ook een zorg mentor omdat wij wilde dat ze de best mogelijke zorg kreeg zonder dat er oud zeer uit het verleden speelde, ze woonde in een verzorgingshuis. Afgelopen zondag is zij in het bijzijn van 3 van haar kinderen en haar tweelingzus overleden. De laatste was als eerste aanwezig, wat wij al vreemd vonden maar goed. Tijdens het overlijden waren zij (tante en oom) al bezig met de volgende stap, het regelen van de uitvaart. De volgende dag kwam de uitvaart ondernemer we bespraken alles, mijn oom en tante waren erg aanwezig, ook al veel ervaring dus ik liet ze. Nadat het gesprek was afgelopen vertrok de uitvaart ondernemer en wilde mijn oom en tante ook gaan. Vlak voor ze weg gingen zei mijn tante 'ehm, oja de eigendommen van de familie Wanink wil ik graag terug, dat is de Apple iMAc (nieuw), de telefoon (Samsung nieuw) en de gouden ring van je moeder". Mijn broertje en ik keken dwaas voor ons uit en dat ze weg waren waren we echt verbolgen over wat er zojuist werd gezegd. later die middag heeft mijn tante een whatsapp gestuurd, dat ze de volgende dag moest werken (als verzorgende in datzelfde verzorgingshuis) en dat ze de spullen dan graag zou mee willen nemen. Ik heb daar op geantwoord dat we graag het verhaal achter de computer en telefoon willen weten aangezien mam ons had verteld deze uit de erfenis gekregen te hebben van oma (overleden 11/01/2022). De ring had zij van oma gekregen net als ieder ander kind van oma een sieraad had gekregen bij leven, dat deze ring aan mijn moeder behoorde en dat wij deze wilden behouden omdat dit het enige is wat wij nog van onze moeder hebben. Mijn tante belde vrijwel direct, ze had nog eens nagedacht de ring mochten wij houden en met betrekking tot de computer: dit had ze zo afgesproken met mijn moeder. Ik heb haar te kennen gegeven dat we het zouden waarderen als alles nog even blijft zoals het is. Inmiddels moesten wij het huis al leegruimen (regels van het verzorgingshuis) en hebben wij spullen opgeslagen waaronder ook de iMac, telefoon en ring.

Inmiddels heb ik een andere tante gesproken, zij vertelde dat ieder kind bij leven van oma ook 5000,- gekregen heeft, ieder op zijn rekening behalve mijn moeder. Aangezien zij een bewindvoerder heeft, bleef deze 5000,- in beheer van mijn oma, ze waren bang dat er louter sigaretten en drank voor gekocht zou worden. Als mijn moeder wat nodig zou hebben, kapper, kleding of als er eens iets stuk ging dan kon dit via mijn oma geregeld worden. Mijn oma overlijdt onverwachts in januari en het geld van mijn moeder blijkt in beheer te zijn gekomen bij mijn tante (tweelingzus). Ineens staat er een iMAc, wat moet mijn moeder ermee dacht ik en zei ik ook tegen mijn moeder. Ze wist het niet, kwam uit de erfenis van oma en haalde haar schouders op. Ze heeft hem nooit gebruikt want ze wist niet hoe het werkte. Afijn onder het beeldscherm was een briefje geplakt met 'eigendom van familie Wanink met de datum 22/01/2022) dit zagen wij toe we de computer in de originele doos wilde doen.

In hoeverre kan zij aanspraak maken op deze spullen?
Is de gegeven 5000,- (waarschijnlijk een schenking) wat er nog van over is) niet van mijn moeder en nu van ons?
Hoe zit het met kindsdeel van mijn moeder, afwikkeling overlijden oma loopt namelijk nog (geen testament aanwezig).

Wij hebben het alle vier goed, bedruipen onszelf en zijn nergens op uit, maar deze tante haalt wel het slechtste in ons naar boven. Wij weten in deze situatie niet zo goed hoe we dit netjes kunnen afhandelen.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag