Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mag werkgever in dienst van 5,5 uur een pauze van een half uur inlassen?

De gebruikelijke situatie in dit bedrijf was diensten van onafgebroken 5,5 uur werken. M.b.t. Pauzes vind je overal het "recht" op pauze bij een werktijd van langer dan 5,5 uur dit specifieke geval van verplichte van een pauze binnen deze 5,5 uur vind je nergens terug. Nu verplicht de werkgever plotseling deze diensten te onderbreken door een half uur pauze, de effectieve werktijd wordt dus niet langer maar hiervoor word je nu verplicht 6 uur aanwezig te zijn voor dezelfde netto werktijd van 5,5 uur
Vraag is nu mag de werkgever dit doen?

Dit zal mede afhankelijk zijn van de bepalingen in het arbeidscontract, een eventuele CAO en de vraag of er goede redenen zijn voor de handelswijze van de werkgever.

Op grond van de wet hoeft u bij een dienst van 5,5 uur geen pauze te nemen. Een werkgever mag altijd meer recht geven op pauze, maar zal dit zonder goede reden in principe niet kunnen verplichten. Gezien het feit dat de pauze niet doorbetaald wordt, wordt u nu dus ineens verplicht langere dagen te maken zonder dat daar een wettelijke grondslag voor is.

Weet u waarom de werkgever dit ineens verplicht?

U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen als u nog vragen heeft of juridische bijstand wenst.

Zie ook: https://www.fnv.nl/werk-inkomen/werktijden/pauze

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag