Stel vraag

Particulier


mag moeder (vader overleden en erfenis van hem verdeeld) nu haar resterende geld wegschenken aan 2 van de 4 kinderen. En als moeder overlijdt blijkt voor de andere 2 kinderen pas (die niets gehad hebben van haar) dat er bijna geen nalatenschap meer over is. Moet ik dan evt,als executeur dat wel verantwoorden ? Of mag moeder doen met haar geld wat zelf wil tijdens haar leven. Ook wil ik graag weten of die 2 recht hebben op inzage van haar boekhouding tot haar overlijden.

Hoofdregel van de wetgever is dat bij verdeling van de erfenis de schenkingen weer moeten worden ingebracht en dat daarna wordt herverdeeld. De erflater (de moeder dus) kan die inbrengplicht echter beperken.
Als de 2 kinderen die niets of minder krijgen erfgenaam zijn hebben zij recht op informatie. Ik ga er van uit dat zij ook de boekhouding kunnen inzien als het er op aan komt.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

dus dat betekent dan, dat mijn moeder (indirect) verantwoording moet afleggen over wat zij met haar geld gedaan heeft na het overlijden van vader. Dit terwijl er na zijn overlijden zijn nalatenschap onder de 4 kinderen en moeder reeds is verdeeld. Vreemd want dan kan ze nog steeds niet echt doen met haar geld wat ze wil. Ik hoef toch ook niet aan mijn kinderen te laten zien wat ik met mijn geld doe of gedaan heb ?


Reactie van de vraagsteller

Ik wil graag nog even het volgende kwijt. Een collega jurist, die ook reageerde op mijn vraag, geeft aan, dat moeder vrij is om met haar geld te doen wat ze wil en daar nu en later geen inzage van hoeft te geven aan de anderen ook niet over de schenkingen na 2003 en voorts, dat de WET betrf.schenkingen die gedaan zijn na 2003 niet alsnog ingebracht hoeven te worden. Ik neem aan, dat ook de zoon die de adm. voor moeder doet, na haar overlijden daar ook geen inzage in hoeft geven aan de andere erfgenamen.
Opm.moeder leeft nu nog en heeft na overlijden pa voor haarzelf een nieuw testament op laten maken. Daarin is niemand onterft.
Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet.


Ter verduidelijking: uw moeder mag met haar geld doen wat ze wilt en hoeft daarover geen verantwoording af te leggen aan (eventuele) erfgenamen.
De zoon die de administratie doet moet zich bewust zijn dat als dit als beheer wordt gezien op grond van de wet kan worden verlangd dat hij rekening en verantwoording aflegt aan de erfgenamen. Dat levert soms vervelende procedures op. Mijn praktische advies: doe alle betalingen via bank of bankpas. De rekeningafschriften leveren dan veel overzicht en bewijs. Dat zoon en moeder het samen goed doen en goedvinden is op zichzelf onvoldoende bescherming. Wees hier liever iets te voorzichting in.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw antwoord. Maar wat ik nog wel graag wil weten is: Betekent dat dat de zoon dan toch (alsnog) verantwoording moet afleggen over de bankzaken over de periode voor het overlijden van moeder ? Dan zou dat dus betekenen dat moeder -indirect- nog verantwoording moet afleggen van wat ze met haar geld gedaan heeft tijdens haar leven. Of zie ik dat verkeerd ?
Wat betreft de inbreng van de schenkingen na 2003, deelt u daarin het standpunt van uw collega dat dit niet meer hoeft ?
Graag uw reactie.


Reactie van de vraagsteller

Nog even ter aanvulling. Moeder is gezond van verstand en weet nog goed wat ze doet en wil.


Wie voor een ander beheer voert is verplicht daarover verantwoording af te leggen. Of er beheer voor een ander is gevoerd kan een discussie-punt worden als bijvoorbeeld namens de ander bedragen worden gepind; betaald of via telebankieren worden overgeboekt. Het alleen "administratief verwerken" van wat moeder doet is dat naar mijn inzicht niet, maar voor de buitenwereld (en dus ook voor een rechter kan het verschil soms onduidelijk zijn.

Als de hulp wordt verleend aan iemand die bij volle verstand is, kan e.e.a. worden kortgesloten door eind van het jaar of halve jaar een overzicht te maken met de kop daarboven "rekening en verantwoording, voor zover vereist". Die kun je dan voor goedkeuring en decharge laten tekenen, met naam, datum en plaats bij de handtekening. Een kopie daarvan bewaren in de administratie. Daarmee kun je vragen van latere erfgenamen dan heel eenvoudig kortsluiten.Als dit niet gebeurd kunnen deze na het overlijden als rechtsopvolgers eisen dat rekening en verantwoording wordt afgelegd.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Moeder is inmiddels overleden in verpl.tehuis. Ik heb -als executeur- voor de erfgenamen aangifte erfbelasting gedaan. De erfgenamen hebben allen hun nalatenschap schriftelijk aanvaard.Ieder ( 4 kinderen) vielen in de vrijstelling. Heb reeds een deel daarvan uitgekeerd aan hen. Verder was er van hun kant gelukkig geen evt.vragen over de punten in de vorige discussie.
Maar ik had nog even contact met de afd.erfbelast, die waren nog een post bij de bank van moeder een bedrag tegengekomen van ruim een ton.Ik moest overzichten.v.d. bank over 2009 t/m datum overlijden moeder ( dit jaar) maar opsturen en de vermogenssituatie op sterfdatum ( dit bedrag was na aftrek schulden ong. 50.000,00) Kan het zijn, dat de belasting dat hoge bedrag is tegen gekomen over de verkoop van haar huis in 2010 ? Speelt dat evt. nog een rol bij de afwikkeling nu moeder al vanaf 2010 in een verpleegteh. zat ?
Opgemerkt zij, dat na verkoop uit de opbrengst de nalatenschap van vader ( in 1995 overleden) is uitbetaald. Bedragen door notaris vastgesteld ieder viel onder vrijstelling ( € 19114,00). Daarom heb ik toen geen aangifte gedaan. Restant opbrengst toen naar rekening moeder.
Graag uw antwoord.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag